mjera opreza

Zaražene stanare iz Doma za starije i nemoćne u Koprivnici prebacuju u bolnicu

22.04.2020 u 16:54

Bionic
Reading

Počelo je izmještanje korisnika koprivničkog Doma za starije i nemoćne koji su pozitivni na koronavirus. Podsjetimo, 13 štićenika te ustanove pozitivni su na koronavirus, te ih odvode u bolnicu, javlja portal ePodravina

'To se čini kao mjera opreza, iako dobar dio njih nema simptome, no tko zna, možda ih za nekoliko sati razvije', rekla je ravnateljica Vesna Križan za ePodravinu.

'Radimo u dva tima. Vidjet ćemo jesu li dva tima dovoljna ili ćemo nešto novo poduzeti. Napravit ćemo preventivne mjere. Pozitivni će se izdvojiti. Korisnici su dobro, većinom nemaju tešku sliku. Kod nas je sada uzlazna linija, što je u Hrvatskoj bilo ranije. Radimo punim kapacitetom, otpočetka epidemije nema odlazaka iz doma', rekla je ranije danas na konferenciji za medije. 

U koprivničkom Domu za starije i nemoćne još je 13 štićenika te dvoje djelatnika zaraženo koronavirusom, a oboljela je i jedna liječnica iz primarne zdravstvene zaštite, čime se broj zaraženih u toj županiji popeo na 49, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić kazao je kako su svi zaraženi štićenici Doma hospitalizirani te da je samo dvoje od 13 novozaraženih imalo simptome koronavirusa.

I Ministar zdravstva Vili Beroš ranije danas je potvrdio kako je ta koprivnička ustanova trenutno najveće žarište u zemlji.

  • +21
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

"Trenutno nitko iz Doma ne može izići niti u njega ući, a osoblje je raspoređeno u dva tima", rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Doma Vesna Križan.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke dr. Draženka Vadla očekuje kako će zaraženih biti još, a najavila je i kako će tijekom dana biti uzeti brisevi od 80 korisnika doma. Također je najavila i još jače mjere dezinfekcije te ustanove.

U koprivničkom Domu do sada je od koronavirusa oboljelo 16 štićenika i četiri zaposlenika.