STABILNOST NA VIDIKU?

U Tajlandu pobjeda oporbe, vojska priznaje rezultate izbora

04.07.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Tajlandska vojska, koja tradicionalno nastoji utjecati na politička pitanja u zemlji, prihvatila je u ponedjeljak premoćnu pobjedu oporbene stranke bliske bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri na izborima održanima proteklog vikenda

Oporbena čelnica Yingluck Shinawatra (44), mlađa Thaksinova sestra i najvjerojatnija buduća premijerka Tajlanda, već pokušava učvrstiti većinu podrškom manjih stranaka. Ipak, pred njom su veliki izazovi, među kojima je i rehabilitacija njezina brata kojeg je 2006. svrgnula vojska i koji danas vodi oporbu iz egzila u Dubaiju.

Glasovanje je smatrano ključnim kako bi se Tajland konačno izvukao iz političke nestabilnosti i kako bi se smanjio duboki jaz koji dijeli bogatu elitu iz glavnog grada i siromašno ruralno stanovništvo koje je još uvijek vjerno Thaksinu.

Tajlandski izbori su protekli u miru i nitko zasad nije osporio pobjedu oporbene stranke Puea Thai ('Za Tajlanđane'), koja je prema potpunim rezultatima osvojila 256 mjesta od 500.

Demokratska stranka dosadašnjeg premijera Abhisita Vejjajive dobila je pak 159 mjesta. Poraz je to koji ga je nagnao da objavi ostavku na čelu stranke.

Nakon objave rezultata u nedjelju, premijer Abhisit čestitao je Yingluck na izbornoj pobjedi te je najavio da će njegova stranka kao oporba igrati 'konstruktivnu' ulogu u novom sazivu parlamenta.

'Sada je jasno da je Puea Thai dobila izbore i Demokratska stranka priznaje poraz. Čestitam pobjedničkoj stranci na pravu da formira novu vladu', rekao je Abhisit.

Izbjegli premijer i brat izborne pobjednice Thaksin Shinawatra najavio je da će čekati pravi trenutak za povratak u domovinu iz Dubaija.

'Želim se vratiti u Tajland, ali pričekat ću pravi trenutak', rekao je Thaksin, koji živi u Dubaiju kako bi izbjegao suđenje za korupciju za koje tvrdi da je politički motivirano.

Vojska se još nije konačno izjasnila. Prayut Chan-O-Cha, njezin moćni vođa, još nije komentirao izbore u ponedjeljak ujutro ali poruka je došla iz ministarstva obrane generala Prawita Wongsuwona

'Razgovarao sam s vojnim čelnicima. Pustit ćemo političare da rade svoj posao, vojska se neće miješati', izjavio je on.

Kako navode analitičari, premoćna pobjeda Puea Thaija mogla bi nakon šest godina nemira i sporadičnog nasilja donijeti zemlji političku stabilnost.