ZBOG PALJENJA KURANA

U sukobu u Kašmiru 13 poginulih

13.09.2010 u 17:24

Bionic
Reading

Najmanje 13 ljudi je poginulo u ponedjeljak u protuvladinim prosvjedima i diljem indijskog dijela Kašmira, priopćila je policija i istaknula da su prosvjedi također bili izraz bijesa zbog oštećenja Kurana u SAD-u

Tisuće muslimanskih prosvjednika okomilo se na kršćansku misionarsku školu, pa su u naletu gomile osim škole spaljene i dvije vladine zgrade kako bi osudili izvješća da su primjerci Kurana oštećeni u SAD-u.

U posljednja tri mjeseca u tom dijelu Kašmira učestali su prosvjedi protiv središnje indijske vlasti u New Delhiju.

U sukobima u spomenutom, zapadnom dijelu Kašmira ozlijeđeno je 75 ljudi, od kojih 12 ima prostrijelne rane, dodaje policija u svom izvješću.

Prosvjedi zbog raznih pitanja, poput cijele afere oko američkog anglikanskog pastora i spaljivanja islamske svete knjige, često prerastu u sveopći izraz nezadovoljstva protiv vlade.

Mada je pastor Terry Jones odustao od svojih planova da spali primjerak Kurana u najmanje dva incidenta oštećen je Kuran u subotu u New Yorku. Dva evangelička propovjednika koji nisu povezani ni s jednom važnijom crkvom spalila su dva primjerka Kurana u Tennesseeu.

Nije jasno koje od incidenata su osudili prosvjednici u Kašmiru.