PROCES U BEOGRADU

U suđenju za ubojstvo Pukanića počeo dokazni postupak

20.04.2012 u 19:45

Bionic
Reading

Na suđenje tročlanom beogradskom dijelu skupine optužene u Srbiji i Hrvatskoj za ubojstvo suvlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, koje je u četvrtak formalno počelo iznova zbog novog zakona o kaznenom postupku koji je u Srbiji stupio na snagu sredinom siječnja, u petak je saslušanjem optuženih započeo dokazni postupak

Formalno ponovno započeti dokazni postupak zapravo se tehnički nastavlja na prethodni, a na suđenju koje se održava u sudnici u zgradi beogradskog Okružnog zatvora, optuženi su u četvrtak, izjašnjavajući se o optužnici, odbacili navode po kojima ih ona tereti, ustvrdivši kako nisu krivi.

U novom početku dokaznog postupka svoju obranu u petak je ponovno iznio prvooptuženi Sreten Jocić koji je ustvrdio kako nije kriv i da nema nikakve veze sa zločinom za koji ga se tereti te da nije uhićen na temelju bilo kakve indicije ili dokaza već 'zato što je netko rekao da bude uhićen'.

'Moja jedina krivnja je što sam vjerovao da živim u demokratskoj državi', kazao je Jocić te ustvrdio kako mu je potkraj 2009. godine, prije nego je podignuta optužnica, ponuđen status svjedoka pokajnika ako pristane teretiti 'Mila', 'Caneta' i Branu Mićunovića. Rekao je da Milu Đukanovića i Stanka Subotića ne poznaje niti ih je ikad sreo, a Branu Mićunovića je upoznao 1991. godine i samo ga još jedanput sreo 1993. Naglasio je da tu ponudu nije prihvatio jer ni na koji način nije umiješan u zločin.

Naveo je i kako se od izlaska iz zatvora 2006. godine do uhićenja 2009. godine nije bavio nikakvim kriminalom već je registrirao tvrtku i bavio se biznisom te je zbog, kako je rekao, brzih i vidljivih rezultata, odmah zasmetao tajkunima i njihovim zaštitnicima i partnerima u vlasti.

Optužnicom posebnoga državnog odvjetništva u Beogradu Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović terete se za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Optuženi su da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu kojom su ubijeni Pukanić i Franjić.


Milovanović je 7. veljače rano ujutro neuspješno pokušao pobjeći iz pritvora Posebnog suda, a Milovanović i njegov branitelj u četvrtak su zatražili odlaganje ponovnog početka suđenja jer Milovanoviću, kako je objasnio njegov branitelj, otkako je spriječen u pokušaju bijega, nije bila omogućena slobodna komunikacija s odvjetnikom pa tako nije mogao pripremati obranu. Sudsko vijeće je nakon razmatranja odbilo ovaj zahtjev.

Po završetku Jocićeva saslušanja, sudu se u petak obratio i Milovanović, objasnivši kako ne može iznijeti svoju obranu jer nije imao uvjeta pripremiti je.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića na zagrebačkome županijskom sudu 3. studenoga 2010. izrečene su presude šestorici optuženika, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti. Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubojstvu njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora. Izravni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30-godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužbe da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.