NAKON KRAĐE STOKE

U Sudanu 30 mrtvih u sukobima Arapa i nearapa u Darfuru

07.05.2020 u 06:28

Bionic
Reading

Trideset ljudi je poginulo u Sudanu u sukobima Arapa i nearapa u državi Južnom Darfuru, priopćio je u srijedu kabinet sudanskog premijera Abdalle Hamdoka

"Guverner Južnog Darfura podnio je opširno izvješće o stanju u pokrajini u kojemu se navodi da je u sukobima plemena poginulo 30 ljudi", dodaje se u priopćenju.

"Odajem počast svim poginulima (...) i pozivam na strogo poštovanje zakona kako se ovakvi izgredi ne bi ponovili", poručio je Hamdok na Twitteru.

Sukob pripadnika dviju suparničkih zajednica, arapskog plemena Razikata i afričkog Falate, izbio je u utorak navečer nakon krađe stoke, rekao je za AFP izvor koji je htio ostati anoniman.

Dogodio se oko 80 km jugoistočno od Nyale, glavnog grada države Južnog Darfura, na zapadu Sudana, navodi isti izvor.

Nasilje je veliki izazov za prijelaznu sudansku vladu koja nastoji zaustaviti višedesetljetne pobune u više pokrajina među kojima je Darfur.

Napetosti između Arapa i nearapa potječu iz vremena građanskog rata u Darfuru koji je izbio 2003. kada su se etnički Afrikanci pobunili, optužujući arapsku sudansku vlast za diskriminaciju.

Vlada tadašnjeg predsjednika Sudana Omara al Bašira optuživana je za naoružavanje lokalnih nomadskih arapskih plemena i za njihovo organiziranje u paravojne skupine ozloglašene zbog masovnih ubojstava i silovanja.