NAZAD U DUGE RUKAVE

U subotu sparno i do +28, a potom prave kiše

13.05.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Nakon promjenjivog petka, subota će ponovno biti sunčanija i vrlo topla, a potom nam slijedi još nekoliko dana oblačnijeg vremena s mogućim obilnijim oborinama u cijeloj zemlji, najavljuju prognostičari

U subotu će u kontinentalnim krajevima biti suho i pretežno sunčano te sparno, mjestimice s umjerenom naoblakom. Zapuhat će slab, ponegdje do umjeren jugozapadni vjetar. Bit će vrlo toplo s jutarnjim temperaturama od 7 do 12° C te najvišim dnevnim između 23 i 28 stupnjeva. Zbog pada tlaka zraka bometeorološka situacija bit će relativno nepovoljna.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno sunčano, međutim, navečer se na njegovom sjevernom dijelu očekuje znatnije naoblačenje. U noći će puhati burin, danju na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo, a u Dalmaciji slab jugozapadnjak i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 7 do 12° C, a uz obalu i na otocima od 13 do 18° C, a najviše će biti između 22 i 27 stupnjeva Celzijevih.

U nedjelju prijepodne na kopnu se očekuje porast naoblake sa sjeverozapada. Poslijepodne i osobito navečer predviđa se sve češća pojava kiše ili grmljavinskih pljuskova. Jutarnja temperatura kretat će se od 10 do 15 stupnjeva Celzijevih, a dnevna između 20 i 25 stupnjeva Celzijevih. Nakon jugozapadnog, zapuhat će sjeveroistočni vjetar s kojim će prema kraju dana osjetno zahladiti.

Na Jadranu će u nedjelju prijepodne biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U drugom dijelu dana sa zapada će stići jače naoblačenje. Kiša i grmljavina zahvatit će sjeverni i dio srednjeg Jadranu, a lokalno su mogući i obilni pljuskovi. Na većem dijelu Jadrana puhat će umjereno, u drugom dijelu dana i jako jugo, a na moru su mogući i olujni udari. Na sjevernom Jadranu do kraja dana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita navečer s olujnim udarima. Jutro će biti malo toplije - sredinom dana na sjevernom Jadranu od 14 do 19° C, a u Dalmaciji od 19 do 25° C. Prema kraju dana posvuda će biti svježije.


Obilnije kiše, pa čak i koja pahulja snijega!

Početak sljedećeg tjedna obilježit će ciklona koju je Crometeo tim nazvao Davor. Pod njezinim utjecajem cijeli će ponedjeljak biti obilježen oblacima, povremenom kišom i nižom temperaturom. Stanovnici kopnenih područja vratit će se u duge rukave, a neki i u jakne budući da bi se temperatura mogla spustiti na samo 10° C, u gorju i malo niže. Na najvišim vrhovima moguća je i pokoja pahulja snijega.

Ova ciklona konačno će većem dijelu zemlje donijeti obilniju kišu prijeko potrebnu poljoprivrednicima. Naime, od početka godine u Hrvatskoj se bilježi značajan manjak padalina, a za poljoprivredu ne bi bilo dobro da u ljeto uđemo nakon proljetnih suša.

Od utorka vrijeme će se postupno stabilizirati, ponajprije na Jadranu. U unutrašnjosti bi sredinom tjedna još moglo biti lokalnih pljuskova, ali će temperatura zraka posvuda postupno rasti, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Jedna narodna izreka kaže: 'Suh svibanj, gladna godina.'

Dana 15. svibnja 1586. pijavica je u Češkoj u zrak digla dva jezerca sa svim ribama u njima.