pregovori oko kolektivnog

U subotu novi štrajk njemačkih strojovođa, traže veće plaće i isplatu jednokratne korona premije

20.08.2021 u 14:38

Bionic
Reading

Sindikat njemačkih strojovođa (GDL) najavio je u petak štrajk svog osoblja od subote do srijede sljedećeg tjedna povećavajući tako pritisak na upravu Deutsche Bahna (Njemačke željeznice - DB) u aktualnim pregovorima oko kolektivnog ugovora.

"Uprava Deutsche Bahna se nije pomakla ni za milimetar (stavovima). Zato smo prisiljeni na ponovni štrajk", rekao je šef GDL-a Klaus Weselsky.

GDL ostaje pri svom zahtjevu za povećanjem plaća od 3,2 posto, isplatom jednokratne korona premije u iznosu od 600 eura te poboljšanjem radnog vremena.

Weselsky je od DB-a zatražio i da dogovoreni tarifni ugovor vrijedi ne samo za strojovođe nego i za djelatnike ostalih sektora, poput infrastrukture i osoblja na kolodvorima.

DB tvrdi da GDL-u uopće nije stalo do povećanja plaća nego da se radi o borbi za prevlast unutar sindikalnog sektora željeznice. S mnogo većim sindikatom zaposlenih u željeznici EVG-om, DB je već postigao dogovor.

Ovaj i posljednji štrajk naišli su na žestoku kritiku ne samo uprave DB-a nego i udruga koja štite prava putnika.

Krovna udruga njemačkih sindikata (DGB) pozvala je GDL da se vrati za pregovarački stol i da odustane od štrajka.

GDL je već prije dva tjedna organizirao dvodnevni štrajk što je paraliziralo željeznički promet usred sezone ljetnih odmora.

Sadašnji štrajk bi trebao početi u subotu u dva ujutro za teretni a u ponedjeljak ujutro i za putnički promet i trebao bi u oba sektora trajati do srijede ujutro u dva.

DB je obećao da će na linijama gradskih i prigradskih željeznica prometovati "najmanje 60 posto" vlakova. Za međugradski promet, posebice na važnim linijama između Berlina i Koelna ili Hamburga i Muenchena, DB je najavio prometovanje svakog drugog vlaka.

GDL je najavio nove štrajkove ako DB ne promjeni svoj stav u pregovorima. Kako je priopćeno, ti štrajkovi će biti dulji te će obuhvatiti i vikende.