UPOZORENJE METEOALARMA

U subotu nam prijeti olujno nevrijeme

17.07.2009 u 12:54

Bionic
Reading

Meteoalarm je internetska stranica stvorena radi upozorenja europske javnosti na opasne vremenske prilike, a od danas izdaje i upozorenja za Hrvatsku. Prema prognozama ovog uglednog hidrometeorološkog servisa, upravo sutra je vrlo velika vjerojatnost za olujno nevrijeme u cijeloj Hrvatskoj izuzev dubrovačkog područja

Meteoalarm je sastavio upozorenje na temelju podataka našeg Državnog hidrometeorološkog zavoda koji za sutra prognozira prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom, grmljavinom i osvježenjem. Glavnina nevremena dogodit će se u noći i prijepodne na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici, sredinom dana u sjeverozapadnom području, a poslijepodne u Slavoniji i Dalmaciji.

Ponegdje će biti jačeg grmljavinskog nevremena. Zapuhat će prolazno jak jugozapadni, zatim sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, poslijepodne na otvorenom moru sjeverozapadnjak, a uz obalu sjevernog Jadrana navečer umjerena bura. Jutarnja temperatura od 17 do 22°C, na Jadranu od 21 do 26°C, a najviša dnevna od 22 do 27°C, u Slavoniji i Dalmaciji 30 do 35°C.

Više od 20 europskih zemalja se udružilo da bi razvilo ovu jedinstvenu inicijativu EUMETNET-a, mreže javnih europskih meteoroloških službi unutar Svjetske meteorološke organizacije. U operativnoj funkciji je od 23. ožujka 2007. Trenutno Meteoalarm sadrži upozorenja iz 27 nacionalnih meteoroloških servisa, na 28 jezika, uključujući i hrvatski.

Meteoalarm, naime, objedinjuje službene prognoze i najave olujnog vremena nacionalnih meteoroloških službi i obznanjuje ih javnosti preko sustava koji koristi simbole i bojom kodirane karte te pomoću njih daje najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati u većem dijelu Europe.

Upozorenja se daju za sljedeće vremenske nepogode: jake kiše s mogućnošću poplava, žestoke grmljavinske oluje, olujni vjetar, toplinske valove, šumske požare, maglu, snijeg ili ekstremnu hladnoću s mećavom, lavine te velike obalne plime.

Svaka zemlja na karti je označena jednom od boja koje predstavljaju četiri razine upozorenja: crvena naznačuje najveću opasnost od opasnih vremenskih prilika, slijede narančasta i žuta, a zelena znači da se opasno vrijeme ne očekuje. Internetska stranica nudi i kartu u sivim nijansama namijenjenu daltonistima.

Kakve su opasnosti od vremenskih nepogoda, doznajte ovdje