u štrajku 93 posto

Prosvjetari ne odustaju: Dolaze opet na Markov trg, otkrili i gdje sutra neće biti nastave

21.10.2019 u 12:14

Bionic
Reading

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, ustvrdili su na konferenciji za medije kako je odziv na današnji štrajk osnovnih i srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama, uključujući Grad Zagreb, na temelju 40 posto obrađenih podataka 93,42 posto

Mihalinec je najavio da se sutra nastavlja cirkularni štrajk i da će rad obustaviti škole u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

'Ciklus će trajati do 1. studenog. Za srijedu najavljujem događaj na Trgu svetog Marka, kada zasjeda uži kabinet Vlade. Sada ne želim otkriti o čemu se radi', kazao je Mihalinec.

Podsjetimo, Vlada je prosvjetarima ponudila da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za ukupno 6,12 posto, u tri maha po dva posto u 2020. godini.

Sindikati nisu zadovoljni jer traže da se riješi pitanje povećanja koeficijenata složenosti poslova. Međutim, poziv premijera Andreja Plenkovića na tu temu nisu dobili, pa se štrajk nastavlja. Resorni ministar Josip Aladrović ostavio je pak mogućnost da štrajk ne bude plaćen.

'Od Vlade ne dolazi nijedna riječ rješenja, nego samo odlaganje i skrivanje problema. Najlakše će riješiti problem ako sudovi zabrane štrajk zbog ne znam čega. Zahtjevi da nisu u skladu sa zakonom?' rekao je Mihalinec.

Šprem je rekla da oni 'žele bolju Hrvatsku i bolje obrazovanje'.

'Kamo zapravo ide obrazovanje u Europi kada se na neki način, ustvari, ponižava struka u Hrvatskoj, može se vidjeti u rečenicama sa sastanka u Bruxellesu, na kojem je rečeno da 'uspjeh obrazovanog sustava ovisi o učiteljima i učiteljicama, o tome dobivaju li oni poštovanje koje trebaju'. E draga naša Vlado, tu se vidi što za Europu znači obrazovanje', rekla je Šprem.

  • +5
Sanja Šprem i Branimir Mihalinec Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL