UMJETNA OPLODNJA

U strahu od Crkve Vlada stigmatizira djecu

16.02.2009 u 08:49

Bionic
Reading

U strahu od Crkve, Vlada već pet godina u ladicama drži novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Oporba i ženske udruge kritiziraju izjavu Andrije Hebranga da se ženama bez partnera ne bi smjela omogućiti umjetna oplodnja i smatraju da svaka žena mora imati pravo na rađanje djeteta, imala partnera ili ne

ZAGREB - Šef kluba zastupnika HDZ-a u subotu je za Radio 101 izjavio da se ženama bez partnera ne bi smjela omogućiti medicinski potpomognuta oplodnja jer bi na taj način dijete u startu bilo uskraćeno za jednog roditelja, piše Jutarnji list.

'Izjava Andrije Hebranga je vrlo opasna jer stigmatizira djecu u jednoroditeljskim zajednicama. Dijete je dijete, roditeljska ljubav je neupitna živjelo to dijete s jednim ili oba roditelja', kritizirao je Igor Dragovan, saborski zastupnik SDP-a.

Hebrangovu izjavu osudili su i u udruzi Roda - Roditelji u akciji. Ta je udruga pokrenula peticiju za donošenje novog zakona o medicinski potpomognutnoj oplodnji zbog brojnih problema koje stvara nedorečenost starog zakona donesenog još 1978. godine.

'Radi se o reproduktivnim pravima građana koji se ničime ne smiju ograničavati, osim zdravstvenim razlozima. Pogotovo ne diskriminacijskim razlogom kao što je bračni ili izvanbračni status', ističe Karmen Rivoseki-Simić, pravnica udruge Roda. Time se krši Zakon o ravnopravnosti spolova, kojim se zabranjuje diskriminacija na osnovi bračnog ili obiteljskog statusa i spolne orijentacije.

Esdepeovac Dragovan Hebrangovu izjavu ocjenjuje kao probno puštanje balona i ispitivanje reakcije dijela javnosti koja je bitna HDZ-u, a to su crkveni krugovi koji se suprotstavljaju medicinski potpomognutoj oplodnji.

Upravo je Andrija Hebrang bio ministar zdravstva kad je to ministarstvo 2004. izradilo prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. 'To je bio odličan tekst, napravljen u suradnji sa stručnjacima i civilnim udrugama. Vlada ga je usvojila krajem rujna 2004, no povučen je u roku od 48 sati kad je izazvao reakciju Crkve', kaže Karmen Rivoseki-Simić. Nacrt tog zakona dopuštao je umjetnu oplodnju i ženama bez partnera ako su se ranije liječile od neplodnosti. To je omogućeno u više europskih zemalja, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Ukrajini, a u zemljama kao što su Nizozemska i Švedska u praksi se primjenjuje premda su na snazi stari zakoni.

Kad će prijeko potreban zakon biti donesen, ne zna se. Udruga Roda je prije mjesec dana tražila očitovanje Ministarstva zdravstva što se događa s njim. 'Odgovorili su nam da je u fazi izrada stručnih podloga, što je smiješno jer već četiri i pol godine imaju spreman odličan zakon. Tražili smo da nas uključe u rad na zakonu, no odgovora nema', kažu u Rodi.