AFERA GRUNTOVEC

U srijedu presuda za korupciju u gruntovnicama

28.12.2010 u 15:59

Bionic
Reading

Nakon više od godinu i pol suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će biti objavljena presuda u antikorupcijskom postupku 'gruntovec' u kojem se 22 optuženih tereti za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava

Iako se na optuženičkoj klupi pred sudskim vijećem suca Ivana Turudića isprva nalazilo čak 28 optuženika, za šestero ih je tijekom suđenja razdvojen postupak, zbog bolesti ili nedolaska na rasprave.

Među optuženima su se našli referent i službenici zemljišno-knjižnog odjela zagrebačkog Općinskog građanskog suda te službenik izvanparničnog odjela, službenici zagrebačkog Općinskog kaznenog suda i Općinskog suda u Zaprešiću, jedan službenik Državnog odvjetništva, troje odvjetnika te 15 građana.

Službenike zagrebačke i zaprešićke gruntovnice USKOK tereti da su od lipnja do prosinca 2007. tražili i dobivali mito za rješavanje zemljišno-knjižnih predmeta i njihovu uknjižbu. Optuženi su i da su, suprotno pravilima rada, krivotvorili rješenja, izdavali zemljišno-knjižne izvatke, omogućavali uvid i davali podatke iz spisa te ih preslikavali.

Za te nezakonitosti oni su, tvrdi USKOK, dobivali mito od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća eura. Za svoje usluge nagrađivani su i podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita, organiziranje liječničkog pregleda te nabava informatičke opreme bez PDV-a.

Članovi skupine, u medijima nazvane 'gruntovčani', uhićeni su krajem prosinca 2007, nakon devetomjesečne sudske istrage u kojoj je ispitano 80-ak svjedoka.