ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU

U srijedu počinje suđenje za 'Dijagnozu'

02.06.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Na splitskome Županijskom sudu sutra počinje suđenje za korupcijsku aferu 'Dijagnozu', za koju je optuženo devet osoba.

Petoricu liječnika, medicinskog tehničara, vozača Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje u Splitu, te umirovljenu medicinsku sestru i njezina muža optužnica, koju je podigao USKOK-a, tereti za primanje mita, krivotvorenje isprava i zloporabu položaja i ovlasti.

Optuženi su Suzana Jelavić (43), njezin muž Mladan Jelavić (41), vozač Dragiša Šušić (44), medicinski tehničar Mario Tafra (35) te liječnici Darijo Sučević (44), Boran Uglešić (35), Valter Nutrizio (53), Damir Rebić (61) i Boris Samardžija (44).

Po optužnici, Suzana Jelavić je ta koja je od početka 2006. do 11. veljače 2008. godine u Splitu i Zagrebu povezala optuženike kako bi zajedno raznim korisnicima omogućavali da steknu status hrvatskih ratnih vojnih invalida koji im ne pripada, te stjecanje prava na invalidske mirovine čijom bi isplatom, kako je navedeno u optužnici, za državni proračun nastala šteta 'velikih razmjera'.

U posao je uključila najprije muža, zatim i vozača Šušića, a od korisnika je, ovisno o usluzi koju su tražili od nje, uzimala od 4200 do 6500 eura. Od ukupne je svote uzimala 10 posto, a ostatak je dijelila s ostalima.

Svi su imali određene zadatke, pa su tako medicinski tehničar Tafra i liječnik Samardžija bili zaduženi za izradu neistinitih liječničkih nalaza, za što su od Suzane Jelavić dobivali od 100 do 300 eura po nalazu.

Liječnik Darijo Sučević izrađivao je nalaze bez obavljenog pregleda, a preglede nije obavljao ni liječnik Boran Uglešić, koji je sa Suzanom za 300 do 350 eura izdavao tražene liječničke nalaze i otpusna pisma koja je ovjeravao svojim pečatom i potpisom.

Optužnica tereti liječnika vještaka u Povjerenstvu za reviziju ocjene invalidnosti Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Valtera Nutrizija da je za 1000 do 2000 eura utvrđivao visok postotak ocjene invalidnosti. Osim toga, on je, navodi se u optužnici, u predmete u kojima je prvostupanjski liječnik vještak utvrdio ocjene umetao lažnu medicinsku dokumentaciju na temelju koje je utvrđivao viši postotak invalidnosti.

Devetero optuženika, nakon kratkog vremena provedenog u pritvoru na Bilicama, pušteno je na slobodu.