iza zatvorenih vrata

U srijedu hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Bjelorusiji

25.05.2021 u 19:45

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u srijedu sredinom dana hitan neformalni sastanak iza zatvorenih vrata o Bjelorusiji, optuženoj da je u nedjelju otela europski linijski zrakoplov kako bi uhitila oporbenog aktivista u njemu, doznaje se u utorak od diplomatskih izvora

"U srijedu ćemo održati sastanak", rekao je jedan diplomat, prenosi agencija France presse, a tu informaciju su potvrdila dva diplomatska izvora. To virtualno zasjedanje tražile su Francuska, Irska i Estonija, preciziraju ti diplomati.

Dvije posljednje zemlje su nestalne članice Vijeća sigurnosti, a Francuska je jedna od pet stalnih članica.

Diplomati su ocijenili da postoji malo mogućnosti da će Vijeće sigurnosti UN-a moći dogovoriti zajedničku deklaraciju. Očekuje se da će Rusija, koja postojano podržava Bjelorusiju, biti protiv, predviđa jedan od neimenovanih diplomata.

U utorak je porasla međunarodna izolacija Bjelorusije kada su na snagu stupila ograničenja prelaska njezinog zračnog prostora, u odgovoru režimu Aleksandra Lukašenka optuženog za tu otmicu zrakoplova.

Bjeloruske vlasti prisilile su u nedjelju zrakoplov na komercijalnom letu irske kompanije Ryanair između Atene i Vilniusa da sleti u Minsku, tvrdeći da se u zrakoplovu nalazi bomba palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Po slijetanju bomba nije pronađena, a dvoje putnika, Roman Protaševič (26), bjeloruski oporbeni novinar i njegova ruska pratila Sofia Sapega, uhićeni su što je izazvalo snažnu međunarodnu osudu.