JOŠ SNIJEGA U GORJU

U srijedu do +28, potom pravo zahlađenje

17.09.2012 u 11:37

Bionic
Reading

Nakon nekoliko ljepših, sunčanijih dana, u srijedu i u subotu stižu nam dva zahlađenja s kišama i vjetrovima. Bit će to svjež i vjetrovit tjedan u kojem će se jutarnje temperature u petak mjestimično približiti ništici, najavljuju prognostičari

U utorak će u kopnenom području biti pretežno sunčano uz mjestimičnu umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab, a jutro svježe ponegdje uz kratkotrajnu sumaglicu ili maglu i temperature od 7 do 12, a u gorskim kotlinama malo niže. Najviše dnevne bit će od 22 do 26°C. Na Jadranu će biti sunčano i vrlo toplo uz slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 15 do 20°C, a najviša dnevna od 25 do 28 stupnjeva Celzijevih.

U srijedu stiže postupna promjena vremena. Hladna fronta Edita spustit će se s Alpa prema Hrvatskoj. Na sjevernom Jadranu i u Gorskom Kotaru već će od jutra biti oblačnije. Prema sredini dana mjestimice se očekuje kiša. Poslijepodne i navečer kišni oblaci zahvatit će cijeli sjeverni i dio srednjeg Jadrana, Gorski Kotar, Liku i središnju Hrvatsku. Najviše suhog i djelomično sunčanog vremena očekuje se u Slavoniji i jugu Jadrana gdje bi nešto kiše moglo pasti tek navečer. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo i istočnjak, navečer na sjevernom dijelu jaka i olujna bura. U kopnenom području u početku će puhati slab jugozapadni vjetar, poslijepodne umjeren i jak sjeveroistočnjak, a u Slavoniji sjeverozapadnjak. Jutro će posvuda biti malo toplije - dnevne temperature u unutrašnjosti će biti od 19 do 26°C, a na Jadranu od 19 na sjeveru do 28°C mjestimice u Dalmaciji.

U četvrtak slijedi postupno smirivanje vremena, prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Na Jadranu će puhati jaka i vrlo jaka bura i sjeverozapadnjak, a u unutrašnjosti pojačan vjetar sjevernih smjerova. Temperatura će na kopnu biti između 14 i 19°C, a na Jadranu od 20 do 24°C.

U petak će u cijeloj zemlji biti većinom suho i djelomično sunčano. Vjetar će oslabjeti pa je ujutro u unutrašnjosti mogla mjestimična magla. Jutarnja temperatura na kopnu kretat će se od 2 do 8°C, a na Jadranu od 13 do 18°C. Najviša će u unutrašnjosti biti od 16 do 20°C, a na Jadranu do 25, ponegdje i 26 stupnjeva.

U subotu nam dolazi još jedna hladna fronta - Fabio. Ona će donijeti porast naoblake te mjestimičnu kišu i pljuskove osobito u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. U najvišem gorju može pasti i malo snijega. Fronta će brzo putovati na jugoistok pa će tijekom dana doći do djelomičnog razvedravanja. Ponovno će zahladiti uz jak sjeverni vjetar, a na Jadranu jaku i olujnu buru.

Prve naznake za nedjelju pokazuju da će u cijeloj zemlji biti suho i djelomično sunčano, ali i dalje vjetrovito i prohladno, osobito ujutro u kopnenom području, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

-  17. rujna 1977. pao je najraniji snijeg na vrhu Medvednice.

- 18. rujna 1977. u Pargu u Gorskom kotaru izmjereno je 16 cm snijega na tlu, a na Medvednici šest cm.

- 20. rujna 1880. zabilježeno je veliko nevrijeme i poplava potoka Medveščaka u Zagrebu.