IZBJEGLICE IZ ERITREJE

U Sredozemnom moru 54 ilegalna imigranata umrla od žeđi

11.07.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Imigranti iz Eritreje već su nazirali talijansku obalu kada je jak vjetar promijenio smjer plovila prema Tunisu

Teška tragedija snašla je ilegalne imigrante u Sredozemnom moru koji su nakon 15 dana plutanja na gumenjaku umrli bez pitke vode. Plovilo sa 55 imigranata iz afričkih zemalja krenulo je iz Libije prema Italiji. Poslije 15 dana provedenih na moru samo je jedna osoba preživjela. Na plovilu su umrle 54 osobe, objavilo je Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Jedina je preživjela osoba građanin Eritreje koji je ispričao predstavniku UN-a što se dogodilo na plovilu. Eritrejca je spasila obalna straža Tunisa. Prebačen je u bolnicu u mjesto Zorzis, gdje je ispričao kako se na gumenjak ukrcalo njih 55, uglavnom iz Eritreje, te su krenuli prema Italiji.

No, kada su već nazirali talijansku obalu, jaki vjetar promijenio je smjer plovilu prema Tunisu. Nakon nekoliko dana ponestalo je vode, a gumenjak se počeo ispumpavati. Bez pitke vode imigranti su počeli umirati, a među njima i trojica rođaka jedinog preživjelog.

„To je bila prava tragedija“, kazao je Alexander Aleinikoff, zamjenik Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice.

Drugo plovilo od 10 metara sa 50 ilegalnih imigranata, među kojima 11 žena i jedno dvogodišnje dijete, uočeno je na udaljenosti od 60 milja od obale Sicilije. Brzi čamac talijanske obalne straže došao je do plovila s imigrantima te ih prebacio do Sicilije, do luke Pozzallo, gdje su okrijepljeni.

Od početka ove godine oko 1.300 ilegalnih imigranata morskim putem stiglo je u Italiju, uglavnom iz Libije. Prema izvješću UNCHR-a ove je godine na prelasku Sredozemlja poginulo oko 170 ilegalnih imigranata.