prijeteći trend

U Srbiji u jednom danu registrirano 305 zaraženih što je najveći skok od početka pandemije

03.04.2020 u 17:03

Bionic
Reading

U Srbiji je u zadnja 24 sata registrirano 305 novih zaraženih što je dosad najveći broj u jednom danu, a preminulo je još osmero pacijenata čime je ukupno do petka 39 žrtava Covida-19, objavilo je u 15 sati srbijansko ministarstvo zdravstva

Od ukupno 748 osoba testiranih od četvrtka 305 je pozitivno čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.476 potvrđenih slučajeva od početka epidemije 6. ožujka.

Od ukupnog broja oboljelih na bolničkom liječenju su 874 pacijenata, među kojima je 81 na respiratoru.

Do petka u 15 sati u Srbiji je ukupno testirano 5.756 osoba.

Među današnjih osmero preminulih su šest muškaraca i dvije žene prosječne životne dobi od 70,7 godina i svi su bolovali od drugih pratećih bolesti.

Više od 70 posto umrlih u prosjeku je starije od 60 godina, a postotak smrtnosti u odnosu na broj registiranih slučajeva je 2,64 posto, priopćili su liječnici iz zdravstvenog kriznog stožera vlade Srbije na konferenciji za medije u petak.

Kliničke bolnice su, kako je rečeno, već opterećene, a očekuje se prijem novih bolesnika pa će pacijenti s lakšom kliničkom slikom biti premještani u privremene bolnice u kojima na području Srbije ima više od 6.000 kreveta.

Ovo nam je po podacima o broju novozaraženih i broju umrlih dosad najcrnji dan od početka epidemije, a krivulja zaraze postaje sve oštrija i kreće se okomito, rekao je epidemiolog dr. Predrag Kon. Time se teški peti tjedan praktički već najavio, kazao je dr. Kon.

Liječnici iz kriznog stožera ponovno su upozorili građane da "o ponašanju svakog pojedinca osobno ovisi koliko i kako će shvatiti ozbiljnost situacije i ukupno zdravstvenu sigurnost u zemlji" te hoće li disciplinom omogućiti da se zdravstveni sustav ne preoptereti i ne ugrozi njegovo funkcioniranje.