REIS-UL-ULEMA NAPAO BEOGRAD

U Srbiji se krše ljudska prava Bošnjaka

20.05.2009 u 09:02

Bionic
Reading

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić izjavio je u Novom Pazaru u Srbiji da Beograd mora preuzeti odgovornost i osigurati ljudska prava za sve građane Srbije

'Mi Bošnjaci na Balkanu ne tražimo ništa više i ništa manje od onoga što drugi imaju. Vrlo dobro znamo što to znači, a i oni će uskoro znati što to znači', rekao je Cerić.

On je kritizirao, kako kaže, maćehinski odnos Sarajeva prema sandžačkim Bošnjacima, istaknuvši da se Sarajevo ne može ponašati 'kao da ga se ne tiče što se događa u njegovoj sredini i u okolini'.

'Ne može se biti toliko sebičan i ne obići Bošnjake sa svih prostora odakle su protjerani samo zato što su muslimani i samo zato što su Bošnjaci', rekao je Cerić.

On je dodao da su muslimani-Bošnjaci na Balkanu jedan narod koji živi jednim srcem i dušom i kojeg nitko ne može rastaviti ni pod koju cijenu, prenosi portal B92.

Veleposlanik Srbije u BiH Grujica Spasović rekao je da se poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić izjavom da se u Srbiji krše ljudska prava, a posebno da su tome izloženi tamošnji muslimani, nije samo umiješao u politiku, već u unutarnje stvari druge države.

Spasović je odbacio tvrdnje da su Bošnjaci u Srbiji izloženi bilo kakvoj diskriminaciji.