NEMA ZABRANE OKUPLJENJA

U Srbiji proglašena epidemija svinjske gripe

11.11.2009 u 17:26

Bionic
Reading

Ministar zdravstva u srbijanskoj vladi Tomica Milosavljević proglasio je u srijedu epidemiju nove gripe tipa A (H1N1) na području cijele Srbije

Proglašenje epidemije, kako je rekao, podrazumijeva izvanredan epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mjestima, uključivo škole i predškolske ustanove u cijeloj zemlji ili u nekim dijelovima, ovisno o epidemiološkoj procjeni mjerodavnih zdravstvenih ustanova.

Ministar je novinarima kazao kako proglašenje epidemije također podrazumijeva izvanrednu imunizaciju određenih kategorija stanovništva.

Milosavljević je dodao da će 23 instituta i zavoda za javno zdravstvo u 25 srbijanskih okruga, na temelju odgovornosti koja im pripada, razmotriti konkretne mjere na području svakog okruga te da to znači kako trenutačno nema opće zabrane okupljanja.

Najavivši prva cijepljenja za početak prosinca, ministar je pozvao građane da to učine čim bude moguće, jer je to, kako je rekao, jedini način na koji će se ograničiti širenje virusa te spriječiti smrtni ishodi.

Srbijanski institut za javno zdravstvo 'Dr. Milana Jovanovića Batuta', koji s ministarstvom zdravstva i posebnom radnom skupinom prati epidemiološko stanje u zemlji, objavio je da je do 10. studenoga u Srbiji registrirano 258 oboljelih od virusa nove gripe.