zemlja s najmanjim rizikom

U Srbiji 75 novozaraženih, još jedna žrtva korone; trenutno nemaju ni jedno žarište

25.09.2020 u 18:07

Bionic
Reading

U Srbiji su za protekla 24 sata na koronavirus testirana 7.422 uzorka i registrirano je još 75 novozaraženih, a od posljedica covida-19 preminula je jedna osoba, priopćio je u petak član Kriznog stožera Zoran Gojković

On je na tiskovnoj konferenciji rekao da je trenutno na bolničkom liječenju 276 pacijenata, od kojih su 22 na intenzivnoj njezi i respiratorima.

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji 6. ožujka testirano je 1,106.444 uzoraka, potvrđeno je 33.238 slučajeva covida-19, a preminulo je ukupno 746 oboljelih.

Gojković je epidemiološku situaciju u Vojvodini i cijeloj Srbiji ocijenio kao "stabilnu, ali i dalje nesigurnu".

Zamjenica direktora nacionalnog Instituta za javno zdravstvo "Batut" Darija Кisić Tepavčević navela je da su od 75 novozaraženih 36 u Beogradu.

Ona je naglasila da se u srbijanskoj prijestolnici broj pregleda u covid ambulantama ni povećava, niti se smanjuje, te da je na tjednoj razini "nešto manje" hospitaliziranih nego ranije.

“To su podaci koji ohrabruju. Međutim, imajući u vidu kakva je epidemiološka situacija svugdje oko nas - to se vrlo brzo može promjeniti”, upozorila je ona.

Kisić Tepavčević je naglasila kako "u ovom trenutku Srbija pripada među zemlje s najmanjim rizikom" obolijevanja od covida-19 u Europi, jer ima 14 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U prethodnih sedam dana, otkad su na snazi mjere pojačanog epidemiološkog nadzora nad putnicima koji se vraćaju iz inozemstva, u elektronički covid sustav javilo se ukupno 32.000 državljana Srbije, a poslije popunjavanja testa samoprocjene 45 ih je upućeno na pretrage u covid ambulante.

“Trenutno nemamo nijedno žarište s potvrđenim intenzivnim prijenosom virusa, ali imamo sporadične slučajeve na čitavom teritoriju zemlje, što pokazuje da postoje potencijalni izvori iz kojih se dalje može prenositi infekcija”, upozorila je Kisić Tepavčević.