ŠOKANTNI PODACI

U Srbiji 10 posto diploma lažno

11.07.2012 u 13:24

Bionic
Reading

U Srbiji je, prema procjenama, oko deset posto lažnih fakultetskih diploma, a hapšenje zbog prodaje lažnih diploma srednje škole u Smederevu, potvrda je da ovaj 'posao cvjeta' i na tržištu krivotvorenja srednjoškolskih isprava

Diplome su ili falsificirane ili su izdane od nepriznatih ustanova, a najčešće se falsificiraju isprave isturenih odjeljenja privatnih fakulteta, uvjerenja o diplomiranju, ali i s državnih fakulteta.

Načelnik Republičke prosvjetne inspekcije (RPI) Velimir Tmušić ranije je naveo da je Ministarstvo prosvjete i znanosti tijekom provjere 2.000 diploma izdanih u Srbiji za jednu crnogorsku firmu, pronašlo oko 10 posto falsifikata.

Bilo je i situacija da su 'diplome' izdale nepriznate institucije ili razna radnička sveučilišta, rekao je Tmušić i naveo da je za rad fakulteta zaduženo svega nekoliko inspektora.

Krajem lipnja policija je uhitila Stefana Vlajkovića zbog sumnje da je lažirao diplomu Fizičkog fakulteta u Beogradu na osnovi koje je upisao doktorski studij u Zuerichu i prevario Fond za mlade talente.

Vlajković je postao poznat javnosti nakon tvrdnje da je pregovarao s američkom svemirskom agencijom NASA o lansiranju prvog srpskog satelita. Inače, analize pokazuju da je korupcija u obrazovanju rasprostranjena i da najviše maha uzima na fakultetima i visokim školama.