ZAUZIMANJE PROSTORA

U Splitu žele graditi crkvu na mjestu parkirališta i tržnice, arhitekti traže referendum

12.01.2018 u 22:43

Bionic
Reading

'Odlučite želite li na gradskom zemljištu crkvu, tržnicu, parkiralište, dječje igralište ili park', stoji u pozivu Društva arhitekata Splita (DAS) na javnu raspravu koja će se u ponedjeljak održati u sjedištu splitske gradske uprave. Povod su izmjene urbanističkog plana koji na mjestu današnjeg parkirališta u gusto naseljenoj četvrti Split 3 predviđa izgradnju crkve visine dvadesetak metara sa zvonikom od četrdeset metara

Radi se o dijelu 'duhovnog prstena' kojim je početkom devedesetih Split dobio čak dvadesetak novih crkvi u gotovo svim četvrtima. Ovdje, u nedovršenom dijelu urbanističkog remek-djela nazvanog Split 3, upravo u to doba izmijenjeni su planovi i umjesto predviđene tržnice ucrtana je crkva s golemim pastoralnim centrom.

Kako je međutim pastoralni centar u međuvremenu izgrađen četiristotinjak metara dalje, sada se planovi prilagođavaju kako bi na gradskom zemljištu, tik uz stambene zgrade i jedno od najvećih križanja u gradu, crkva ipak niknula.

'U radijusu od jednog kilometra nema nijedne tržnice, niti je planirana. Nije realizirana nijedna garaža ili parkiralište, a povećan je broj stambenih jedinica u neposrednoj blizini.

Grad ima šansu na ovoj lokaciji osigurati građanima parkiralište, tržnicu, dječje igralište, zelenu površinu ili bilo koju drugu javnu funkciju sa sretnom okolnošću da ne postoje i neuređeni imovinsko-pravni odnosi, a postoji projektna dokumentacija koja se tek treba prilagoditi današnjim standardima', upozoravaju iz Društva arhitekata Splita.

'Izvršavamo svoju strukovnu dužnost i stavljamo fokus na demokratski alat javne rasprave unutar koje bi građani, koji će neposredno osjećati promjene ovog prostornog plana, trebali izraziti svoje mišljenje o njemu. Imamo određene primjedbe koje ćemo službeno predati i javno prezentirati, a radi se o prioritetima u konzumaciji prostora te očuvanju urbanističke strukture arhitektonski vrijednog dijela grada', kazao je za tportal predsjednik DAS-a Dragan Žuvela.

'Osnovna su pitanja je li ovo najpogodnije mjesto za crkvu u smislu orijentacije, konteksta, funkcionalnosti, estetike i proporcija te je li za kvalitetu života stanovnika važnije ovaj prostor iskoristiti za vjerski objekt ili veću tržnicu, parkirališta i garaže te zelene površine', dodaje Žuvela.

DAS je pozvao građane na javnu raspravu u Banovini (u ponedjeljak u 10 sati), između ostalog i zato što im je bilo čudno da oni ni na koji način nisu bili uključeni u cijeli proces. Neizravno je to potvrdio predsjednik kotara Split 3 Stipe Čogelja (HDZ); on objašnjava da su izmjene urbanističkog plana pokrenute za vrijeme bivše gradske vlasti i da se sada 'smanjuje obuhvat crkve i povećavaju društveni sadržaji'.

Split 3, lokacija na kojoj bi trebala biti crkva Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Kaže da je vijeće gradskog kotara na početku mandata donijelo program rada koji ovdje predviđa crkvu, pa time očito pretpostavlja da je zadovoljena potreba za informiranje javnosti.

Kako tportal doznaje, Društvo arhitekata će na javnoj raspravi predložiti da se o najavljenoj gradnji crkve provede referendum među stanovnicima četvrti Split 3.