potvrdila željka karin

U Splitu zabilježena dva slučaja gripe, prva ove godine u zemlji

30.03.2021 u 12:32

Bionic
Reading

Kod dvije mlađe osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđena je prisutnost virusa gripe i to su ujedno prva dva registrirana slučaja u Hrvatskoj, otkrila je za tportal ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u ovoj županiji Željka Karin

Kako je sezona ove bolesti ionako na izmaku, podatak o dvije zaražene osobe smatra se gotovo nevažnim: očito je da neće biti epidemije gripe, a pogotovo njenog preklapanja s COVID-om 19, što je prije nekoliko mjeseci izazivalo veliki oprez kod epidemiologa.

'Dvoje mladih ljudi pojavilo se na testiranju sa simptomima koronavirusa, no kako su se pokazali negativnim, proveli smo i brzi test na gripu. On je bio pozitivan', kazala je Karin. Sve ovo zbilo se prije desetak dana, a ni prije ni nakon toga nije bilo novih registriranih slučajeva.

'Vjerojatno je bilo gripe, ali to nije zabilježeno. Ovaj virus prenosi se isključivo kapljičnim putem i očito su mjere poput distanciranja i nošenja maski dale rezultata', smatra Karin.

'Situacija definitivno nije zabrinjavajuća što se tiče gripe, dapače, podatak o dva registrirana slučaja u ovom kontekstu gotovo je nevažan', dodala je.

  • +9
Cijepljenje u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

U Splitsko-dalmatinskoj županiji i u utorak je zabilježen relativno visok broj novozaraženih koronavirusom - oko 25 posto od otprilike tisuću testiranih. Cijepljenje se nastavlja, no broj zainteresiranih još uvijek je znatno veći od količine dostupnog cjepiva. Ovog tjedna u županiju je pristiglo 8.800 doza svih troje proizvođača, a idućeg tjedna očekuje se nešto više od toga.