POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

U Splitu pokopana srdela

30.09.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Zbog činjenice da je prošle godine zabilježen čak 30 posto manji ulov plave ribe u hrvatskom dijelu Jadrana, stranka HSP dr. Ante Starčević je organizirala simboličan ispraćaj jadranske srdele u Splitu

Glavni uzrok takvog stanja, po mišljenju predsjednice stranke Ruže Tomašić, nebriga je o zaštiti hrvatskih interesa.

'Proglašenje ZERP-a, gospodarskog pojasa, lje biti prioritet hrvatske politike. Zbog toga što taj pojas nije proglašen, imamo ovakve posljedice i pad ulova plave ribe od 30 posto. Hrvatska trpi veliku materijalnu štetu i USKOK bi trebao istražiti je li ZERP, prodan kao i Ina. Stoga zahtijevamo što hitnije proglašenje gospodarskog pojasa', istaknula je Tomašić.

Pogrebna povorka i ispraćaj jadranske srdele je krenuo od zgrade HNK, kroz Marmontovu ulice kraj splitske ribarnice do ribarske lučice Matejuška. U prolasku kraj ribarnice na trubi je odsvirana pogrebna melodija. Na čelu povorke je bio poznati čistač ribe na splitskoj ribarnici, Joško Bačić zvani Žila.

Dio građana na ribarnici je iskazao i nezadovoljstvo političkim performansom koji je po njima nekršćanski i neukusan. Na ispraćaju je bilo tek nekoliko desetaka pristaša jedne od brojnih frakcija HSP-a, a građani nisu sudjelovali.

Najviše interesa za ovu političku akciju su zapravo iskazali lokalni mediji. Na Matejuški, koja je dio najstarijeg Splita, srdela je na kraju simbolički i sahranjena u more.