ZA ŽENE I DJECU ŽRTVE NASILJA

U Splitu otvorena 'sigurna kuća'

15.11.2011 u 17:28

Bionic
Reading

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije danas je u Splitu otvorio 'sigurnu kuću' - sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja - u kojem se trenutačno može smjestiti pet odraslih osoba i četvero djece, a kako je najavljeno, planirano je i proširenje

Po pravilima 'sigurna kuća' zapošljava dva djelatnika ako je u njoj manje od 12 štićenika. Tako će u Splitu uvijek na raspolaganju biti voditeljica skloništa i psihologinja, a zaštitar se zapošljava samo ako u kući boravi više od 40 korisnika, objasnio je ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa Slavko Jerončić. Dodaje da je postavljen videonadzor s osam kamera te alarmni sustav, spojen s dojavnim centrom zaštitarske tvrtke, tako da su ispunjeni svi sigurnosni uvjeti.

Objasnio je da će se splitska 'sigurna kuća' financirati tako da će za nju gradovi i općine u splitsko-dalmatinskoj županiji paušalno izdvajati po 6000 kuna, a grad Split i županija po 130.000 kuna na godinu.

'Umreženi smo i u sustav ustanova socijalne skrbi pa će ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi po korisniku izdvajati 3200 kuna tzv. glavarine, kazao je Jerončić. U splitsku 'sigurnu kuću', koja je na tajnom mjestu, žrtve će, po Jerončićevim riječima, dolaziti na temelju rješenja centra za socijalnu skrb.