rekord

U Splitu ekstremna razina mora, najviša od 1955. i početka mjerenja; oluja zamutila Jadro - vodu prokuhavati

13.11.2019 u 16:27

Bionic
Reading

Na mareografskim postajama u Splitu i Pločama u srijedu je izmjerena ekstremna razina mora, priopćeno je iz Hrvatskoga hidrografskog instituta.

Mareografska postaja u Splitu izmjerila je u 4,02 sata razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, to jest 91.1 centimetar iznad srednje razine mora.

'To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ta postaja počela s kontinuiranim mjerenjima. Mareografska postaja Ploče je u 3,29 sati izmjerila razinu mora od 2.128 metara iznad mareografske nule, to jest 88.7 centimetara iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine, od kada je ta postaja započela s kontinuiranim mjerenjima', priopćili su iz Hrvatskoga hidrografskog instituta.

  • +3
Jako jugo stvara velike valove i plimu na splitskoj rivi Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Zamutio se izbor Jadra, vodu u Splitu i okolici treba prokuhavati

Iz splitskog Vodovoda i kanalizacije izvijestili su u srijedu stanovnike šire okolice Splita da vodu prije pića prokuhavaju jer je velika količina kiše uzrokovala zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom opskrbljuje šire područje grada Splita.

  • +11
Visoka plima i more na ulicama Zadra nakon olujnog juga Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Prema prvim analizama s terena voda iz gradskog vodovoda je kemijski i mikrobiološki ispravna za piće.

'O rezultatima Laboratorija za pitke vode tvrtke Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju', navodi se u priopćenju.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej grada Splita