brzo povećanje zaraženih

U Španjolskoj prvi put dnevna incidencija veća od 1000

31.12.2021 u 12:57

Bionic
Reading

Unatoč stopi procijepljenosti od gotovo 80 posto, Španjolska će završiti 2021. godinu s jednom od najviših dnevnih incidencija novozaraženih koronavirusom u Europi

Broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja 24 sata porastao je na 1086, objavilo je ministarstvo zdravlja u Madridu kasno u četvrtak, što je prvi put da je ta brojka prešla 1000.

Sredinom listopada, Španjolska je imala godišnju sedmodnevnu incidenciju od oko 18.

Vlasti tvrde da je situacija u bolnicama uglavnom pod kontrolom zahvaljujući visokoj stopi procijepljenosti jer cjepivo u većini slučajeva osigurava zarazu bez simptoma ili blaži oblik bolesti.

Po recentnim podacima, 8,8 posto svih bolničkih kreveta i 19 posto kreveta na odjelima za intenzivnu njegu zauzeli su pacijenti oboljeli od covida-19. Ti podaci također rastu, ali sporo.

Zbog brzog povećanja broja zaraženih, Španjolska je ovaj tjedan skratila trajanje izolacije nakon infekcije bez simptoma i čak s blagim simptomima s 10 na sedam dana. To se odnosi i na sumnjive slučajeve koji nisu cijepljeni.

Smanjenje trajanja izolacije tražile su neke regionalne vlade i poduzetnici kako bi se izbjeglo poremećaje u radu.

Nošenje maski na otvorenom ponovno je obvezno u cijeloj zemlji.

U devet od 17 regija potrebne su covid potvrde ili je kretanje ograničeno ili je pak uveden noćni policijski sat, dok u nekima kao što je Madrid restrikcija gotovo da i nema.

U glavnom gradu planirano je okupljanje oko 7000 ljudi na Trgu Puerta del Sol za doček Nove godine.