prijetnja okolišu

U Španjolskoj prosvjedi protiv proširenja aerodroma u Barceloni, Madridu i Palma de Mallorci

19.09.2021 u 23:18

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika izašle su u nedjelju na ulice Barcelone, Madrida i Palme na otoku Mallorci protiveći se planiranom proširenju zračnih luka u tim gradovima za koje tvrde da će zagaditi zrak i nagrditi okoliš

Aerodrom El Prat u Barceloni trebao bi dobiti treći terminal s čije piste bi polijetali avioni prema drugim kontinentima pa bi taj katalonski grad postao čvorište za duge letove. Projekt je privremeno obustavljen zbog neslaganja središnje španjolske i regionalne katalonske vlade, no to nije spriječilo ekološke udruge da izvedu prosvjednike na ulice.

U Barceloni se prema procjeni lokalne policije okupilo 10.000 ljudi dok organizatori prosvjeda govore o 90.000 okupljenih.

Prosvjednici tvrde da bi proširenje aerodroma dodatno onečistilo zrak u njihovom gradu te ugrozilo zaštićenu prirodnu zonu smještenu u blizini.

"Priroda Da, aerodrom Ne", pisalo je transparentu kojeg su nosili ulicama koje su bile privremeno zatvorene. U prosvjedu nije bila Barcelonina lijeva gradonačelnica Ada Colau a također niti itko iz katalonske vlade.

Istovremeno su stotine prosvjednika došle pred španjolski parlament u Madridu protiveći se proširenju aerodroma Adolfo Suárez Madrid Barajas. Nezadovoljni što vlada potiče zrakoplovni prijevoz, koji prema riječima okupljenih jako zagađuje okoliš, izvjesili su transparente "Manje aviona, više života" i "Planeta će eksplodirati".

U proširenje madridske zračne luke trebalo bi biti uloženo 1,7 milijardi eura.

Oko 500 prosvjednika okupilo se u Palmi, glavnom gradu otoka Mallorce, solidarni s prosvjedima u Barceloni i Madridu, a također i kako bi zaustavili potencijalno proširenje tamošnjeg aerodroma Son Sant Joan.

Španjolsku je prije izbijanja koronavirusa posjetilo rekordnih 83,7 milijuna turista dok ih je lani ondje došlo 18,9 milijuna.