dobre vijesti

U Španjolskoj preminule 674 osobe, najmanje u zadnjih devet dana

05.04.2020 u 12:33

Bionic
Reading

U Španjolskoj su u nedjelju preminule 674 osobe, što je najmanji broj žrtava u jednom danu od početka izbijanja epidemije koronavirusa, od kada je život izgubilo 12.418 osoba

Prethodnih osam dana umiralo je dnevno više od 800 pacijenata.

Širenje koronavirusa posustalo je nakon što je 13. ožujka uvedeno izvanredno stanje kojim je 47 milijuna stanovnika zatvoreno u svojim domovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, kioske, bolnice, banke, benzinske crpke, te kako bi prošetali pse.

U nedjelju se inficiralo novih 6.023 osoba pa je broj oboljelih dosegnuo 130.759, priopćilo je ministarstvo zdravstva. To predstavlja 5 postotni rast u odnosu na dan ranije, što je najmanji dnevni rast broja oboljelih u Španjolskoj od izbijanja koronavirusa.

Od 15. ožujka je svaki dan oboljevalo 20 posto više stanovnika sve do 25. ožujka. Od tada je stopa rasta pala ispod 10 posto, a sada se prepolovila. Šef zdravstvene službe kaže kako to pokazuje da uvedene mjere ograničenja kretanja stanovnika djeluju.

Od 30. ožujka je mjera pojačana zabranom odlaska na posao svim ljudima osim onih zaposlenih u nužnim zanimanjima poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

  • +3
Španjolska koronavirus Izvor: EPA / Autor: ROMAN G. AGUILERA

Premijer Pedro Sánchez namjerava produžiti izvanredno stanje u zemlji do 26. travnja, nakon što je prvotno trebalo završiti 11. travnja. Idući tjedan bi odluku trebao potvrditi parlament gdje je oporba dosad podržavala vladu u uvođenju mjera.

U Španjolskoj živi oko 2.600 hrvatskih državljana, a hrvatsko veleposlanstvo u Madridu je poručilo kako nema saznanja da je netko od njih obolio.

U subotu je navečer zrakoplov Croatia Airlinesa iz Lisabona i Madrida u Zagreb dovezao 70 hrvatskih državljana koji su se htjeli vratiti.

  • +30
Zagreb: Hrvatski državljani vratili se iz inozemstva izvanrednim komercijalnim letovima Izvor: Pixsell / Autor: POOL

„Od toga ih se 12 ukrcalo u Lisabonu, a 58 u Madridu“, izvijestio je Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa, u e-mailu poslanom Hini.

Karta je koštala 350 eura (2.664 kune).

Među putnicima je bio 24-godišnji student Matej Tenčić koji se vratio doma nakon što je putovao 24 sata iz sjevernog grada Luga. Ondje je u petak u ponoć ušao u autobus pa nakon brojnih policijskih kontrola došao u subotu oko 7 sati ujutro na madridski aerodrom gdje je čekao do 20 sati ukrcavanje na repatrijacijski let za Zagreb.

„Stigao sam, sve je super prošlo“, rekao je nenaspavani Tenčić u telefonskom razgovoru.

On je 16. veljače bio doputovao u Lugo, u pokrajini Galiciji, kako bi odradio praksu u inženjerskoj kompaniji u sklopu Erasmus programa.

Mjesec dana kasnije u Španjolskoj je proglašeno izvanredno stanje a ta je kompanija zatvorena. Kada je shvatio da se kompanija do daljnjeg neće otvoriti, a da će izvanredno stanje biti produženo čime mu je onemogućeno kretanje osim pri odlasku u trgovinu, Tenčić se vratio kući na sjever Hrvatske.