PO HITNOM POSTUPKU

U Sloveniji smanjen porez na dohodak pravnih osoba

17.04.2012 u 20:05

Bionic
Reading

Slovenski parlament u utorak je po hitnom postupku prihvatio izmjene zakona o porezu pravnih osoba i zakona o porezu na dohodak, koje će po ocjeni vlade potaknuti rast gospodarstva i strane investicije

Dosadašnji porez na dohodak pravnih osoba od 20 posto prema izmjenjenom zakonu u ovoj je godini smanjen na 18 posto, a postupno će se smanjivati i idućih godina, do 2015. godine kada će iznositi 15 posto.

Parlament je većinom glasova potvrdio i promjenu intervetnog zakona za ovu godinu, prema kojoj će regres za godišnji odmor u ovoj godini biti isplaćen s mjesec dana zakašnjenja u odnosu na važeće kolektivne ugovore, dok je isplata regresa u tvrtkama u kojima država ima više od četvrtine vlasničkog udjela uz to ograničena na 584 eura neto, što je iznos najmanje zakonom zajamčene plaće za puno radno vrijeme.


Novim zakonom o porezu na dohodak potvrđene su i dodatne porezne olakšice za samostalne poduzetnike i za razvojno-istraživačku aktivnostm koje će po tvrdnjama ministra financija Janeza Šušteršiča biti poticajne za gospodarski rast i zapošljavanje.

Parlamentarna većina odbila je prijedlog oporbenih Socijalnih demokrata (SD) da se porezne olakšice poduzetnicima odgode jer donose smanjivanje proračunskih prihoda. Najveća oporbena stranka, Pozitivna Slovenija (SD) koju vodi ljubljansski gradonačelnik Zoran Janković, bojkotirala je izglasavanje zakona s poreznim olakšicama. Ta stranka tvrdi da je neprimjereno da su porezne olakšice donijete po hitnom postupku i bez rasprave, umjesto da parlament o tome odlučuje u sklopu cjelovitog vladinog zakona za stabilizaciju javnih financija uz rebalans ovogodišnjeg proračuna.