korona u susjedstvu

U Sloveniji se nastavlja trend smanjivanja broja zaraženih

28.11.2021 u 12:09

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1478 novozaraženih koronavirusom, što je manje nego dan ranije i bolje u odnosu na stanje prije tjedan dana, a očekuje se da će idući tjedan i broj hospitaliziranih konačno početi padati

S 3402 testiranja potvrđeno je 1478 slučajeva, uz 43,4 posto pozitivnih među testiranima, dok je prije sedam dana otkriveno 2245 dnevnih zaraza, uz skoro svaki drugi pozitivan test.

Broj aktivnih zaraza smanjio se u nedjelju na 39.165 slučajeva, sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza dnevno pao je na 2381, a 14-dnevna incidencija na 1859, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Malo smirivanje epidemioloških pokazatelja bilježi se već više od tjedan dana, a broj hospitaliziranih po nekim je procjenama dosegao vrhunac i uskoro bi mogao početi padati. Prema sadašnjoj dinamici epidemije, uskoro ćemo dosegnuti vrh hospitaliziranih, a onda i broj oboljelih na intenzivnim odjelima, te broj preminulih, ocijenio je za medije trenutnu situaciju drč. Janez Žibert, profesor na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani koji se bavi znanstvenim predikcijama u zdravstvu.

No, istaknuo je da se zalagao za zatvaranje, kojim bi se prekinuo velik rast epidemijskog vala, već na početku studenoga.

Da smo to tada učinili, sada bi pritisak na bolnice bio manji, zakasnili smo i sada je za takvu mjeru prekasno, naveo je Žibert u razgovoru za portal Žurnal24.

Slovenija koronavirus Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Budući da je u zemlji cijepljeno samo nešto više od 54 posto populacije, a čak pola milijuna stanovništva po procjenama nije došlo u kontrakt s virusom niti zaražavanjem niti cijepljenjem situacija po njegovoj ocjeni nije stabilna jer bi veću sigurnost u populaciji i zdravstvu osigurala barem 75-postotna procijepljenost za dominantnu varijantu delta virusa, ocijenio je također Žibert.

Prema službenim podacima vlade, u Sloveniji je svim potrebnim dozama cijepljeno 54,4 posto ukupnog stanovništva, 64 posto starijih od 18 godina i 75 posto starijih od 50 godina, dok je "booster" dozu dobilo 282 tisuće ljudi.