122 pacijenta na intenzivnoj

U Sloveniji rekordan broj umrlih i 1798 novozaraženih; idući tjedan nema nastave

30.10.2020 u 12:35

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6368 testova potvrđeno 1798 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je još 23 oboljelih od Covida-19, objavila je u petak vlada na Twitteru. Prema novim službenim podacima broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 32.503, a trenutno je aktivno 20.980 slučajeva, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva.

I dalje se zabrinjavajuće povećava broj bolesnika u bolnicama i onih s težim stanjem, pa je trenutno hospitalizirano 703 pacijenata, od čega ih je 122 na intenzivnim odjelima.

Sve epidemiološke krivulje i dalje su u porastu, pa je broj aktivnih zaraza, kao i broj ljudi u bolnicama najveći do sada, kao i 14-dnevna incidencija rasta zaraza koja je premašila tisuću. Tako je u zadnjih 14 dana po najnovijem podatku 1001 oboljeli na sto tisuća stanovnika.

I broj smrtnih slučajeva u jednom danu najviši je do sada, a broj umrlih od početka epidemije popeo se na 315.

Vlada je u četvrtak navečer zbog dramatične situacije sa širenjem virusa za još tjedan dana produljila rigorozne mjere kojim je zaustavljen društveni život, a gospodarske djelatnosti nastavljaju se uz primjenu mjera zaštite.

Vlada je danas objavila da i idućeg tjedna učenici i studenti ostaju kod kuće, što će se računati kao jesenski praznici, pa neće biti niti on-line nastave, dok će vrtići biti samo djelomice otvoreni, za one zaposlene koji rade u važnim službama, poput djelatnika u zdravstvu, vatrogastvu, civilnoj zaštiti i policiji.

  • +6
Koronavirus u Sloveniji Izvor: Profimedia / Autor: Zeljko Stevanic / Xinhua News / Profimedia

Na snazi ostaju i druge mjere i ograničenja uvedene u posljednje vrijeme zbog eksponencijalnog rasta zaraza. Tako ostaje zabrana kretanja u skupinama iznad šest osoba, policijski sat u noćnim satima te zabrana izlaska iz općina stalnog prebivališta, osim izuzetaka, kao što su odlazak na posao i slično, što će policijske kontrole provjeravati uvidom u potvrde.