MIGRACIJE DOMAĆINSTAVA

U Sloveniji masovne promjene dobavljača struje, a u Hrvatskoj?

25.01.2017 u 20:45

Bionic
Reading

U Sloveniji je u samo 2016. godini 76 tisuća domaćinstava promijenilo dobavljača električne energije. To je više od polovice onoga što se u Hrvatskoj dogodilo u periodu od početka liberalizacije 2013. godine do kraja 2015. jer podatke za 2016. godinu u HERA-i, kažu, još nemaju

Prema podacima Državne agencije za energiju, u Sloveniji je lani dobavljača električne energije promijenilo više od 76.000 domaćinstava i skoro 18.000 poduzeća, što je najveći broj zamjena otad je 2007. godine to omogućeno liberalizacijom energetskog tržišta.

Liberalizacija tržišta u Hrvatskoj je započela 2013. godine, a od tada pa zaključno s 2015. godinom, jer u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) još uvijek nemaju podatke za 2016. godinu, opskrbljivača energijom promijenilo je 8,2 posto kućanstava, odnosno njih oko 172 tisuće.

Situacija među tvrtkama je nešto bolja pa se tako 66 posto kupaca, odnosno njih oko 132 tisuće, iz kategorije poduzetništvo, izraženo kroz broj obračunskih mjernih mjesta, odlučilo za odabir opskrbljivača na tržištu električne energije, dok ostali koriste opskrbu u okviru javne usluge HEP ODS-a.

Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača, napominje da unatoč migracijama koje su u Sloveniji izraženije, treba uzeti u obzir dvije stvari: broj potrošača i količinu energije koja je prešla.

'Mi u Hrvatskoj imamo interesantnu strukturu potrošača. Imamo oko 2,1 milijun kućanstava, a stanova i kuća u kojima se živi 1,6 milijuna. Treba uspoređivati koja je količina energije prešla, ali te podatke je nemoguće dobiti. Naime, oko 16 posto kućanstava (oko 340.000) u Hrvatskoj troši oko 44 posto energije. Riječ je o velikim i vrlo velikim potrošačima koji troše godišnje preko pet tisuća kW/h i oni su bili ti, prema našim podacima, koji su najčešće prelazili kod različitih tržišnih opskrbljivača. Druga ključna stvar je jedinstveni račun za one potrošače koji su kod tržišnih opskrbljivača. On je uveden tek s početkom ove godine i nesumnjivo je da će s njegovim uvođenjem rasti i broj onih koji će mijenjati opskrbljivače', kazao je Kurtović.

Iznenadio ga je, naveo je, mali broj poduzetnika koji je promijenio dobavljača jer je očekivao da će to napraviti svi s obzirom na visoke cijene zajamčene usluge.

'To je njihov izbor, ali mislim da je to bacanje novca', istaknuo je Kurtović, dodavši da je poseban problem činjenica da se tržišnim opskrbljivačima ugurala obveza otkupa iz obnovljivih izvora energije po cijeni koja nije tržišna nego nametnuta. 'Sad se oni moraju koncentrirati na nešto drugo, a ne na to zašto postoje i tu se zaustavlja mogućnost da nude nižu cijenu kupcima i da se razvijaju', zaključio je Kurtović.