optimizam u deželi

U Sloveniji 19 novih slučajeva zaraze u 24 sata: 'Nadam se da smo dosegli vrhunac'

16.07.2020 u 13:03

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1032 ljudi, te potvrđeno 19 novih slučajeva zaraze, objavila je u četvrtak slovenska vlada. Dnevni broj utvrđenih novih zaraza jednak je kao i prethodni dan kada je bilo provedeno 1112 testova

U zadnjih sedam dana potvrđena su ukupno 134 nova slučaja, najviše u petak, kad ih je bilo 34. Najviše novih zaraza u zadnja 24 sata potvrđeno je u općini Hrastnik (6), a zatim u Ljubljani i Ajdovščini (po 2 slučaja). Po jedna nova zaraza potvrđena je u Dravogradu, Šentjurju, Kranju, Krškom, Radencima, Zagorju ob Savi, Brezovici, Cerkvenjaku i Ivančnoj Gorici.

Sedam je novozaraženih u dobnoj skupini od 25 do 34 godine, dvoje u skupini od 14 do 24, osam u dobi od 35 do 64 godine, a dvoje starijih od 65 godina. Još je 264 aktivna slučaja zaraze, prema podacima slovenskog ministarstva zdravstva.

Broj potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji povećao se na ukupno 1897, u bolnicama je 18 pacijenata, što je dva više nego prethodni dan, a jedan je na odjelu intenzivne njege. U zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženima, pa ukupni broj umrlih ostaje 111.

U slovenskoj vladi vjeruju da će se epidemiološka situacija idućih dana smirivati.

'Krajem prošlog tjedna smo se bojali da će brojke novozaraženih biti veće, no možda su mjere koje smo donijeli prije desetak dana, stroži nadzor i uručivanje odredaba o karanteni već na granici, imali stanovit učinak', kazao je za Slovensku televiziju Aleš Rozman, ravnatelj bolnice za plućne bolesti Golnik i jedan od članova vladinog tima za covid-19.

'Nadam se da smo dosegli vrhunac i da brojke novozaraženih neće rasti iako je situacija kompleksna', kazao je, te dodao da je teško predvidjeti kako će se virus širiti među populacijom, osobiti zbog riskantnih socijalnih druženja i događaja kakvi su na primjer vjenčanja ili masovnije priredbe.