SKUP ZA LJUDSKA PRAVA U KINI

U Slovačkoj zabranjen prosvjed protiv Hu Jintaoa

18.06.2009 u 08:27

Bionic
Reading

Slovačke vlasti su zabranile prosvjed kojim se trebalo pozvati na poštivanje ljudskih prava, predviđen u sklopu posjeta kineskog predsjednika Hu Jinatoa kojeg u četvrtak i petak očekuju u Bratislavi, doznaje se u u srijedu u Bratislavi

Jedan dužnosnik slovačkog ogranka Amnesty Internationala je rekao da se manifestacija trebala odvijati ispred predsjedničke palače, ali ju je gradsko vijeće zabranilo jer je to mjesto već rezervirao ured predsjednika.

Na poziv Amnesty Internationala, pokret Falun Gong, Prijatelji Tibeta i još tri nevladine organizacije, manifestacija se trebala odvijati u vrijeme razgovora Hu Jintaoa s slovačkim kolegom Ivanom Gašparovićem.

Šest nevladinih organizacija pozvale su tom prigodom najviše slovačke dužnosnike da postave pitanje ljudskih prava u Kini.

Gašparovićev glasnogovornik Marek Trubac je rekao da Slovačka kao članica EU poštuje strateško partnerstvo EU-Kina, te se unatoč različitim stajalištima u pogledu ljudskih prava, ni Slovačka ni EU se neće miješati u unutrašnje poslove Kine.