UGLEDNA KLIMATOLOGINJA TVRDI

'U Slavoniji će biti sve više komaraca i alergija'

15.07.2013 u 16:02

Bionic
Reading

'Ono što nas čeka nije nimalo ugodno, a to je tzv. desertifikacija, odnosno drastično smanjenje količine padalina i širenje pustinja od istoka prema zapadu i s juga prema sjeveru Zemlje. To će za sobom povući nestajanje međusezona u godišnjim dobima, a posljedice će prilično osjetiti i Mediteran i Hrvatska, kazala je u razgovoru za Glas Slavonije Diana Ruiz Pino, svjetski poznata klimatologinja i oceanologinja, inače članica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir 2007.

Dina Ruiz Pino ističe kako će, primjerice, polupusti otoci postati potpuno pusti, a također će doći i do iznimno hladnih zima i iznimno toplih ljeta. 'To su pokazali i ovogodišnji modeli. Hladnije zime povezane su s promjenama na Arktiku, a toplija ljeta sa stalnim povećanjima prosječnih temperatura zbog oštećenja ozonskog omotača', pojasnila je.

Otkrila kako neki od njenih kolega klimatologa u Hrvatskoj i inozemstvu temeljito rade upravo na tome da dokažu koji je učinak klimatskih promjena na komarce. 'Stoga pouzdano znam da postoji uzročno-posljedična veza između klimatskih promjena i broja komaraca, ali i alergija. Ukratko, i jednih i drugih sve je više, a kod vas u istočnoj Hrvatskoj već će uskoro biti doista grozna situacija. Ne želim nikoga uplašiti i ne znam kojom brzinom će se to događati, ali je tako', rekla je ugledna znanstvenica za Glas Slavonije