MAKEDONCI NERVIRAJU GRKE

U Skoplju postavljaju spomenik Aleksandru Velikom

16.06.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Grci se već mjesecima guše u strahovitoj financijskoj krizi i nemirima na ulicama, a ovih dana na žulj su im stali i sjeverni susjedi koji ekonomski stoje još lošije od njih. Ovoga tjedna na glavnom skopskom trgu počelo je postavljanje kontroverznog spomenika Aleksandru Velikom, ukupne visine 22 metra

'Ratnik na konju', kako investitor (općina Skoplje) službeno naziva spomenik, stigao je u utorak iz firentinske livnice Marinelli na Trg Makedonija u dijelovima, a njegovo sklapanje trebalo bi trajati desetak dana. Postament spomenika, koji 'krasi' raskopani trg već mjesecima, visok je čak deset metara, dok je sam spomenik visok preko dvanaest.

Spomenik će, prema izračunima u makedonskim medijima, stajati nevjerojatnih devet i pol milijuna eura, od čega je četiri i pol već inkasirala livnica iz Firence, a 650 tisuća eura zaradila je kiparica Valentina Stevanovska.

Izgradnja ovog spomenika dio je projekta Skoplje 2014, koji za cilj ima podići svijest prosječnog Makedonca o povijesnom značaju ove zemlje i naroda kroz izgradnju desetina građevina i spomenika povijesnim ličnostima iz različitih epoha. Među njima su i figure koje brojni makedonski susjedi smatraju dijelom svog povijesnog nasljeđa.

Ovo, dakako, nije prvi put da Makedonci provociraju Grke na slične teme – ime Aleksandra Velikog već nosi skopska zračna luka, a nedavno je otvoren i obnovljeni nogometni stadion koji nosi ime Nacionalna arena Filip II.

Budući da Grčka već godinama blokira pristup Makedonije u euroatlantske integracije, brojni strani mediji pitaju se je li vladi Nikole Gruevskog, koja je na nedavnim izborima ponovno premoćno pobijedila, doista stalo do ulaska zemlje u EU i NATO kako uporno tvrdi. Na pitanje zbog čega se gradi ovaj spomenik, pogotovo u situaciji kad u zemlji ima 32 posto nezaposlenih, Gruevski lakonski odgovara: 'Zašto ne?! Aleksandar Veliki je značajna povijesna ličnost.'

Kako će se ova priča završiti, možda saznamo idućeg tjedna, kada bi spomenik trebao biti pušten u upotrebu, a znajući detalje makedonsko-grčke trakavice koju pratimo godinama, bez rezultata, možda ne saznamo nikada.