velika nabava

U škole stiže više od 91 tisuće tableta; doznajte koliko koštaju i tko će ih dobiti

15.10.2019 u 19:46

Bionic
Reading

Više od 91 tisuće tableta stiže u hrvatske škole. Ministarstvo znanosti i obrazovanja okončalo je natječaj za kupnju tableta koji će koštati 101 milijun kuna. Uz tablete, u škole stiže 1200 prijenosnih računala i više od pet tisuća projektora

Ministarstvo će 91.641 tablet nabaviti od tvrtke S&T Hrvatska, pobjednika natječaja na koji su se javile ukupno četiri tvrtke. Tvrtka S&T Hrvatska ponudila je cijenu od 101 milijun kuna s PDV-om, što je bila najpovoljnija ponuda.

Tvrtka MMM Agramservis ponudila je cijenu od 116 milijuna kuna, no imala je veći broj bodova po kvalitativnim kriterijima.

Ponuda tvrtke King ICT iznosila je 117 milijuna kuna. Na natječaj se prijavio i Hangar 18, tvrtka koja je prošle godine pobijedila na natječaju za nabavu 6400 tableta, kupljenih za eksperimentalnu Školu za život. Njihova je ponuda ovaj put ocijenjena nepravilnom.

Tvrtka S&T Hrvatska, dio grupacije S&T AG koja djeluje u zemljama srednje i istočne Europe, nabavit će tako 91.641 tablet za 101,2 milijuna kuna, pa ispada da je cijena pojedinog tableta 1100 kuna.

Za razliku od onih koji su naručeni prošle godine, u tehničkim je specifikacijama navedeno da ovi tableti trebaju imati kamere. Naime, interaktivni i dodatni sadržaj udžbenika u Školi za život nemoguće je koristiti bez očitavanja QR kodova, a da bi ih se očitalo, potrebne su kamere na uređajima.

Ministarstvo je za taj propust prošle godine krivilo pojedine škole jer su od njih tražili da navedu specifikacije koje uređaji trebaju imati.

  • +3
Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osim tableta, u škole stiže 1269 prijenosnih računala.

Njih će za Ministarstvo znanosti i obrazovanja nabaviti tvrtka KING ICT za 5.731.121 kunu ili otprilike četiri i pol tisuće kuna po komadu.

Tvrtka Tehnomodeli pobijedila je na javnom natječaju za nabavu 5244 projektora za škole koji će koštati 11.755.737 kuna ili oko 2240 kuna po komadu.

Ministarstvo nabavlja i 1250 ormarića za punjenje tableta, i to od tvrtke Salon bankarske opreme Ozimec, za 6.250.000 kuna ili za pet tisuća kuna po komadu.

Prema ranijoj najavi Ministarstva znanosti i obrazovanja, u ovoj godini nabavit će se tableti za sve učenike koji su peti ili sedmi razred te učenike prvih razreda u omjeru jedan tablet na četiri učenika.

U 2020. nabavljat će se tableti za sve učenike koji su peti i sedmi razred te učenike prvih i drugih razreda u omjeru jedan tablet na četiri učenika.

U 2021. nabavljat će se tableti za učenike prvih razreda u omjeru jedan tablet na četiri učenika.