DANSKO-NJEMAČKO-NIZOZEMSKA INICIJATIVA

U Sjevernom moru gradi se umjetni otok s 10.000 vjetroelektrana

13.03.2017 u 06:30

Bionic
Reading

Danska je u petak najavila kako će državni distributer električne energije Energinet u suradnji s Njemačkom i Nizozemskom izgraditi umjetni otok na Sjevernom moru na kojem će podignuti čak 10.000 vjetrenjača za vjetroelektranu koja će ekološki prihvatljivom energijom opskrbljivati milijune domova u Europi

Prema zamisli, umjetni otok bit će izgrađen u Sjevernom moru, točnije u plićaku Dogger Bank koji se nalazi četrdesetak kilometara od britanske obale. Površina otoka iznosit će šest četvornih kilometara, a ukupna cijena izgradnje otoka u koju nije uključen trošak dopremanja i podizanja vjetroelektrana, iznosit će 1,4 milijarde dolara.

'Iako zvuči poput priče iz znanstvene fantastike, projekt je i te kako ostvariv. Bit će to otok koji će se izgraditi nasipavanjem pijeska iz obližnjeg plićaka, a pored svih instalacija, izgradit ćemo i aerodrom te zgrade za smještaj radnika koji će brinuti o održavanju instalacija', kazao je tijekom predstavljanja projekta glasnogovornik Energineta Jesper Nørskov Rasmussen.

Pritom je dodao da snažni vjetrovi mogu osigurati čak 30 gigavata potrebnih za osiguravanje električne energije za 80 milijuna Europljana.

Na umjetnom otoku bit će oko 10.000 vjetrenjača Izvor: Društvene mreže / Autor: TenneT

Za sudjelovanje u projektu zainteresiran je i nizozemski nacionalni distributer električne energije TenneT, koji posluje i u susjednoj Njemačkoj, a potpisivanje ugovora o suradnji očekuje se 23. ožujka ove godine u Bruxellesu.