AMNESTY INTERNATIONAL UPOZORAVA

U Sjevernoj Koreji operiraju bez anestezije uz svijeće

15.07.2010 u 13:34

Bionic
Reading

Zdravstveni sustav Sjeverne Koreje je pred raspadom, a liječnici navodno ponekad obavljaju operacije bez anestezije i uz svjetlost svijeća u bolnicama u kojima nema struje ni grijanja, objavila je danas međunarodna organizacija za ljudska prava

Otkako se ta azijska diktatura posljednjih godina našla u teškim gospodarskim problemima, s njom ubrzano propada i javno zdravstvo. Veliki dio njezinih 24 milijuna stanovnika ima zdravstvenih problema zbog kronične neishranjenosti te obolijeva od tuberkuloze i anemije, tvrdi Amnesty International u svojem novom izviješću.

Jedan 24-godišnjak iz pokrajine Hamkyong na sjeveroistoku zemlje izjavio je za Amnesty International da su mu liječnici amputirali lijevu potkoljenicu bez anestezije nakon što mu je vlak zdrobio gležanj.

'Pet medicinskih asistenata držalo me je za ruke i noge kako bi me obuzdali. Toliko me je boljelo da sam vrištao i konačno se onesvijestio', ispričao je čovjek koji se predstavio samo prezimenom Hwang: 'Probudio sam se sat vremena kasnije u bolničkoj postelji'.

Izvješće se temelji na 40-ak razgovora s prebjezima, uglavnom iz Sjeverne Koreje u Južnu Koreju, ali i sa zdravstvenim djelatnicima i organizacijama koje rade sa Sjevernokorejcima. AI-ju nije dozvoljen ulaz u tu zemlju, jednu od najzatvorenijih na svijetu.

Vlasti Sjeverne Koreje još nisu reagirale na izviješće. Odgovor bi se tradicionalno mogao pojaviti u državnim medijima kroz nekoliko dana.

Sjeverna Koreja tvrdi da svi njezini stanovnici imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu. No, Amnesty ističe da je većina sugovornika izjavila da je liječnike za usluge plaćala ili podmićivala cigaretama i alkoholom. Liječnici često rade, a da nisu plaćeni, loše su opskrbljeni lijekovima, a neku jednokratnu opremu prisiljeni su više puta koristiti.

'Ako nemaju novca, ljudi u Sjevernoj Koreji ni ne idu u bolnice jer svi znaju da za liječenje moraju platiti', izjavio je 20-godišnji emigrant po imenu Rhee pa dodao: 'Ako nemate novca, umrijet ćete.'

Autorica izvješća Kang Muico upozorava da su stanovnici ove siromašne zemlje zaprepašteni sve većim pogoršanjem uvjeta u zdravstvu.

AI tvrdi da je za probleme odgovorna kontraproduktivna politika Vlade koju je pozvala da surađuje s humanitarnim organizacijama kako bi se osigurala transparentna raspodjela hrane i osiguralo plaćanje zdravstvenih djelatnika.

No organizacija istovremeno preporučuje zemljama poput Južne Koreje, Kine, SAD-a, Japana i Rusije da humanitarnu pomoć šalju u skladu s potrebama, a ne na temelju političkih interesa.