ODBIJEN ŽUPAN KOŽIĆ

U sjeni političkih igara izglasan proračun Zagrebačke županije

27.12.2017 u 17:44

Bionic
Reading

Vijećnici Županijske skupštine Zagrebačke županije većinom su glasova u srijedu donijeli proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu u iznosu od 362,5 milijuna kuna te projekcije proračuna za iduće dvije godine

Proračun je podržalo 26 vijećnika koalicije HDZ-a, HSLS-a, HSU i stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, HNS-a i drugih članova Skupštine Zagrebačke županije, a njih 24 iz SDP-a, HSS-a, Mosta i Hrvatskih laburista bilo je protiv dok je jedan vijećnik bio suzdržan.

Vijećnici su većinom glasova, uz protivljenje oporbe jer onda se ne radi o proračunu koji je predložio župan Stjepan Kožić, prihvatili i pet amandmana koji je predložila vladajuća koalicija.

Tako je prihvaćeno da se za sto tisuća kuna povećaju sredstva za mobilnu mamografiju jer je sve više žena oboljelih od raka dojke, pola milijuna kuna za projekte Saveza športskih udruga, za 300.000 kuna povećana su sredstva za Crveni križ radi nabave novih automobila za Crveni križ u Vbovcu i Sv. Ivnau Zelini. Vijećnici su podržali i izdvajanje 12 milijuna kuna za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u županiji te tisuću kuna pomoći za svako novorođeno dijete.

Tijekom rasprave župan Kožić rekao je kako za njega prijedlozi amandmana nisu prihvatljivi jer se sredstva za njih trebaju naći u nekim drugim stavkama proračuna, ali je s općinama i gradovima oko toga spreman razgovarati u nekom budućem vremenu. 

  • +9
Županijska skupština Zagrebačke županije Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Istaknuo je kako je u njegovu mandatu Zagrebačka županija za više od 10 posto povećala zaposlenost a po indexu razvijenosti je prva od kontinentalnih županija, dok je u Hrvatskoj iza Istarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Protiv prihvaćanja amandmana bio je i Vlado Horina (HSS) rekavši kako će svoj glas dati izvornom Kožićevom proračunu. No, smatra, potrebno je imati daleko više koordinacije i međusobne suradnje među općinama i gradovima. 'Treba utvrditi kriterije', poručio je. 

Proračun Zagrebačke županije za 2018. iznosi 362,58 milikuna kuna što predstavlja povećanje u odnosu na rebalans za 2017. godinu u iznosu od 4,8 posto. Projekcija proračuna za 2019. iznose 358.157 milijuna kuna, a 354.427 milijuna kuna za 2020. godinu.

Vijećnici su uz ostalo većinom glasova prihvatili sklapanje Sporazuma o suradnji na pripremi projekta 'Centar za gospodarsnje otpadom Zagreb' i izradu studijsko-projektne dokumentacije.

Kožić: Amandmanima na proračun Zagrebačke županije značajno se zaustavlja provedba planiranih projekata

 Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je u srijedu da je prihvaćanjem amandmana promijenjen njegov prijedlog proračuna Zagrebačke županije za 2018. godinu, istaknuvši kako se time značajno zaustavlja provedba planiranih projekata

'Proračun je amandmanima značajnije promijenjen. Ne toliko u financijskom iznosu, koliko u sadržajnom smislu', kazao je Kožić novinarima nakon što je Skupština Zagrebačke županije donijela proračun za iduću godinu u kojem je prihvaćeno pet amandmana vladajuće koalicije.

Istaknuo je da sredstva, koja su u proračunu skidana za pojedine stavke zbog usvojenih amandmana, značajno zaustavljaju provedbu planiranih  projekata - prije svega razvojnih i projekata u gospodarstvu za rad poduzetnika i obrtnika, poljoprivredi i dr.

Posebno mu je žao što je skinuto milijun kuna za distributivni centar, što je projekat koji rade već desetak godina i u završnoj je fazi.

Kožić je na upit je li to i dalje njegov proračun odgovorio da nije jer je amandmanima korigiran i smanjuje realizaciju projekata koji bi osigurali razvoj i kvalitetu rada i života u županiji. Također, osigurala bi se konkurentost gospodarstva kroz razvoj širokopojasnog interneta i digitalizacije.

'To u kratkom budućem vremenu treba promijeniti", istaknuo je. Naglasio je da se žele transformirati u "pametnu županiju', što bez širokopojasnog interneta neće biti moguće.

Napominjući kako načelno nije protiv amandmana, Kožić je rekao kako je predložio da se to riješi iza Nove godine u razgovorima s općinama i gradovima.