'REVOLUCIJA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU'

U Sibiru otkriveno najveće nalazište dijamanta u povijesti!

17.09.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Sve zalihe dijamanta u svijetu zajedno manje su od onih koje krije Popigajski krater u Sibiru. Tako su ustvrdili ruski znanstvenici na inovacijskom forumu koji je prošlog vikenda održan u Novosibirsku

Krater promjera sto kilometara nalazi se na gotovo nenaseljenoj sjevernoj granici Krasnojarskog kraja i Jakutije. Nastao je padom meteorita prije 40-ak milijuna godina.

'Radi se o tisućama milijardi karata (karat je mjerna jedinica za masu dragog kamenja - 0,2 grama, op. M. S.).

Za usporedbu, dosadašnje rezerve Jakutije procjenjuju se na milijardu karata', izjavio je Nikolaj Pohilenko, direktor Sibirskog odjela Instituta za geologiju i mineralogiju. U Jakutiji se, inače, nalaze neki od najvećih rudnika dijamanata na planetu.

Ruski znanstvenici tvrde da su dijamanti nađeni u Popigaju posebno visoke kvalitete - takozvani impaktiti koji su stvoreni udarom meteorita. Navodno su dva do tri puta tvrđi od drugih prirodnih dijamanata te onih koji se dobivaju sintetičkom proizvodnjom pa su stoga primjenjiviji u industriji. Rezerve o kojima priča struka veće su od ukupnih dosad poznatih zaliha na Zemlji pa se u tom kontekstu govori i o 'revoluciji' na tržištu dijamanata.

Blago kratera u Popigaju otkrili su sovjetski znanstvenici još 70-ih godina prošlog stoljeća. No sve donedavno nalazište je držano u tajnosti, jer su se u SSSR-u u to vrijeme gradili zavodi za umjetnu proizvodnju dijamanata. Nova istraživanja dopuštena su tek prije nekoliko godina. Ruske vlasti stoga tek moraju naručiti i dobiti  od stručnjaka procjene o izvedivosti, troškovima i isplativosti nove proizvodne investicije jer u civilizacijski izoliranom kraju nazvanom po rijeci Popigaj zasad nema nikakve infrastrukture. Ipak, teško je zamisliti da bi projekt bio neisplativ jer Pohilenko tvrdi da (uz sadašnju potražnju) novo nalazište zadovoljava potrebe čovječanstva za iduće tri tisuće godina.