katastrofalan požar

U Sibiru gori područje od oko tri milijuna hektara, požare gase tisuće vatrogasaca, a neki će gorjeti i do veljače 2020.!

01.08.2019 u 16:02

Bionic
Reading

Veliki požari zahvatili su područje Sibira u kojem gori oko tri milijuna hektara površine. Vatrene stihije gasi 2700 vatrogasaca, 390 vozila te deset protupožarnih zrakoplova Il-76 i deset helikoptera

Mnogi požari se i ne gase, i to na području od oko dva milijuna hektara, nego se samo sprječava da se prošire na naselja i naftne bušotine, kako javljaju ruski mediji, piše Jutarnji list.

Pretpostavka je da će se većina požara ugasiti tek zimi, kad padnu obilne kiše i snijeg, a neki bi se mogli održati i do veljače iduće godine jer se do jeseni na tom području ne predviđaju kiše. Veliki problem stvara i dim koji se približava glavnom gradu Moskvi i susjednim zemljama, iako su požari udaljeni tisućama kilometara.

Naime, prema nekim podacima, u mjesec dana sibirskih požara u atmosferu je ispušteno ugljikova dioksida koliko, recimo, godišnje ispusti Švedska!

Rusko ministarstvo zdravstva izdalo je preporuku stanovnicima Sibira da ne koriste klima-uređaje, da se tuširaju i po nekoliko puta dnevno te da izbjegavaju alkohol i masnu hranu, a pogotovo da djeca i starci (plućni i srčani bolesnici osobito) ne borave na otvorenom gdje su izloženi dimu i pepelu.

  • +6
Šumski požar u Sibiru Izvor: Profimedia / Autor: Danil Aikin/TASS

Smatra se da su požari posljedica globalnog zatopljenja, kako navode ruski ekolozi, jer gori od polarnog kruga u područjima Hakasjie, Altaja, Kemerovske, Novosibirske, Omske, Tomske oblasti te od Hanti-Mansijska na sjeveru Sibira do rijeke Amur i Urala te Krasnojarskog kraja, Priangarja, Jakutije i Burjatije. Procjenjuju da je za oporavak opožarenih uralskih i sibirskih šuma potrebno najmanje sto godina.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev zadužio je državno tužiteljstvo da istraži jesu li neki od požara podmetnuti, a američki predsjednik Donald Trump ponudio je Moskvi pomoć u gašenju. Inače, u Rusiji se pod šumama nalazi 1,3 milijarde hektara.