MEĐU NJIMA I DJECA

U savezničkim napadima poginulo sedam civila

Bionic
Reading

Sukobi između pobunjenika i snaga vjernih Moameru Gadafiju blizu naftnog postrojenja u Bregi, gradu na istoku Libije se nastavljaju. U zračnim napadima savezničkih snaga u blizini Brege poginulo je sedam civila, a 25 ih je ranjeno. Među poginulima ima i djece od 12 godina, potvrdio je za BBC lokalni liječnik. Tportal za vas prati izvještavanje najboljih svjetskih medija o događajima u Libiji

14.05 U zračnim napadima savezničkih snaga u blizini Brege poginulo je sedam civila, 25 ih je ranjeno.Među poginulima ima i djece od 12 godina, potvrdio je za BBC lokalni liječnik.Linija fronte tijekom jutra se nalazila u okolici Brege, ali se novinari prvi put nisu mogli približiti toj zoni iz Adždabije, 80 km udaljene od Brege. Zasad nije moguće iz neovisnih izvora doznati tko nadzire Bregu, strateški važan grad u kojemu se nalazi veliki naftni terminal. Pobunjeničke snage tvrde da su u petak prema Bregi poslale svoje najbolje opremljene snage koje su naoružane i teškim topništvom.

13.46 Sukobi između pobunjenika i snaga vjernih Moameru Gadafiju blizu naftnog postrojenja u Bregi, gradu na istoku Libije, nastavljeni su u petak, dok loše vrijeme već nekoliko dana ometa koaliciju u izvođenju zračnih napada.

12.52
Žestoki okršaji u Misrati.

12.10
The Telegraph javlja kako je izvor blizak libijskom izaslaniku koji je otputovao u London potvrdio da je ponudio Velikoj Britaniji da Gadafi odstupi s vlasti u korist svog sina Saifa al-Islama

11.06
Obitelji stradalih u terorističkom napadu na zrakoplov u Lockerbieu zahtijevaju da se Musa Kusa istraži zbog toga. Jednako zahtijevaju i obitelji poginulih u francuskom zrakoplovu koji je 1989. raznesen iznad Nigera.

10.19
BBC-jev reporter iz Tripolija kaže kako nema znakova da režim propada, iako dodaje da je često u situacijama poput ovih prvi znak raspada vlade onaj trenutak kad se to i događa.

10.10
Al Jazeera piše kako je američki veleposlanik u Libiji rekao kako Musaa Kusa možda uopće nije prebjegao, već da je otišao po Gadafijevom nalogu, što bi značilo da se vode rasprave o izlaznoj strategiji ili možda jednostavno širi definformacije.

10.07
Žestoka borba se vodi oko grada Brege, kojeg pobunjenici pokušavaju vratiti u svoje ruke.

9.42
Na pitanje o odlasku libijskog ministra vanjskih poslova, Muse Kuse, odvjetnik za ljudska prava, Geoffrey Robertson je rekao kako britanska vlada može ponuditi Kusi da prizna krivnju, ali mu ne smije ponuditi imunitet, što ne bi bilo u skladu s međunarodnim pravom. Radi se o čovjeku koji je izdajnik, optužen za umiješanost u bombaški napad u Lockerbieu, kao i za mučenje i ubojstvo libijskih disidenata.

9.26
U Egiptu aktivisti ponovno pozivaju na marš milijun ljudi u Kairu.

9.14
Pobunjenici se pregrupiraju i pokušavaju povratiti grad Bregu, kojeg su im preotele Gadafijeve snage.

8.18
Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle kaže kako se kriza u Libiji ne može riješiti vojnim putem, te poziva na političko rješenje.

Libijski čelnik Moamer Gadafi pretrpio je težak udarac odlaskom ministra vanjskih poslova Muse Kuse ali na terenu njegove snage uspijevaju u četvrtak i petak potisnuti slabo organizirane pobunjeničke snage prema istoku, stoga su pobunjenici prisiljeni povući se iz bivših uporišta duž sjeveroistočne obale Libije, javlja BBC.

Tripoli su noću nadlijetale letjelice koalicije prije nego su se čule eksplozije u predgrađu Salaheina, jugoistočno od glavnog grada.

Najviši američki vojni dužnosnik admiral Mike Mullen je izjavio kako je u savezničkim napadima uništeno oko 25 posto libijskih vojnih kapaciteta. Američki zrakoplovi vodstvo u zračnim napadima prepuštaju Britancima i Francuzima.

Na političkom planu pukovnik Gadafi doživo je veliki poraz ostavkom ministra vanjskih poslova Kuse, jednog od vodećih dužnosnika režima, koji je u srijedu navečer izbjegao u London. Navodno veći broj bliskih savjetnika pukovnika Gadafija napušta Libiju i čeka let iz Tunisa, piše BBC. Među njima je i predsjednik libijskog parlamenta, tvrdi Al Jazeera.

Britanska vlada je potvrdila BBC-u da je viši pomoćnik Gadafijeva sina Saifa al-Islama, Mohammed Ismail u Londonu. Detalji su oskudni, ali prema nekim informacijama s Bliskog istoka Saif al-Islam Gadafi ponudio je da bude 'prijelazni vođa', dajući tako priliku svom ocu da odstupi s vlasti. Ovo je dalo nade pobunjenicima, premda iz Tripolija nema nikakvih naznaka da će Gadafi otići.

Napad francuskih zrakoplova