UBOJICE MLADIĆA NA SLOBODI

U Sarajevu pojačane mjere sigurnosti

15.08.2009 u 14:24

Bionic
Reading

Više od 200 građana Sarajeva u petak navečer blokiralo je ulice u tom gradu izražavajući protest zbog ubojstva 23-godišnjeg Amara Mistrića, čiji ubojice su još uvijek u bijegu. Tamošnja policija pojačala je mjere sigurnosti u gradu

Amar Mistrić, konobar kafića Ochorios, preminuo je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od povreda zadobivenih vatrenim oružjem. Ubijen je pet minuta poslije ponoći sa srijede na četvrtak u Ulici Džemala Bijedića, kada su dvojica mladića pucala u njega jer ih nije poslužio pićem.

Okupljeni građani, mladićevi prijatelji i rodbina, istaknuli su transparente na kojima je između ostalog pisalo: 'Svi smo mi Amar', 'Amar je zauvijek u našem srcu', a na početku ulice koja vodi do kvarta u kojem je živio ovaj mladić postavili su crveni transparent na kojem je crnim slovima napisano: 'Festival smrti Sarajevo'.

Kako prenosi Radio Sarajevo, sinoć su među okupljene građane došli načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić i premijer FBiH Mustafa Mujezinović, koji su pokušali uspostaviti komunikaciju s okupljenima, ali im je uzvraćeno revoltom, psovkama i zviždanjem.

Okupljeni su protest nastavili u subotu, kada su zajedno krenuli na dženazu za Amara, a kako prenosi Dnevni avaz, protest i blokadu nastavit će sve dok ubojice ne budu privedene. Ubojstvo mladića osudila je i direkcija Sarajevo Film Festivala, koji ovih dana okuplja brojne filmaše iz regije i svijeta.

Na porast nasilja i kriminala u gradu reagirala je tamošnja policija uvođenjem pojačanih sigurnosnih mjera.

Federalni ministar unutarnjih poslova Muhinidin Alić sazvao je izvanredni sastanak s čelnicima Uprave policije i MUP-a Sarajevske županije zbog procjene kako je sigurnosno stanje u Sarajevu ozbiljno narušeno

Federalni MUP u subotu je upozorio kako je i ubojstvo Amara Mistrića rezultat činjenice da veliki broj osoba nelegalno posjeduje oružje te su stoga potrebne odlučnije mjere kako bi se takvo oružje oduzelo. Podsjetimo, u Sarajevu u veljači smrtno je stradao i Denis Mrnjavac, 17-godišnji učenik Katoličkog školskog centra.

Najavljeno je kako će već u narednim danima biti poduzete mjere pojačane potrage za nezakonitim oružjem te da će ono biti oduzimano a prekršitelji zakona odmah sankcionirani.

Policija je najavila i kako će pojačano nadzirati sva mjesta u Sarajevu za koja se procjenjuje da predstavljaju opasnost po javni red i sigurnost.