PRIPADNICI POSTROJBE ZUILFIKAR

U SAD-u uhićeni zbog zločina protiv Hrvata u BiH

19.09.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Dvojica bivših pripadnika postrojbe Zulfikar Armije BiH koji se sumnjiče za pokolj nad 22 osobe hrvatske nacionalnosti u mjestu Trusini uhićeni su u Sjedinjenim državama, objavila je u subotu Federalna televizija (FTV)

Kako je navela FTV u SAD-u je uhićena Rasema Handanović, zvana Zolja, i Edin Džeko, oboje podrijetlom iz Gacka koji su tijekom rata bili pripadnici postrojbe Zulfikar. FTV dodaje kako bi uskoro trebali biti izručeni u BiH. U Tužiteljstvu BiH su odbili komentirati kada se očekuje izručenje dvoje osumnjičenih.

Rasema Handanović i Edin Džeko obuhvaćeni su istragom Tužiteljstva BiH po čijem su nalogu u srijedu u BiH uhićene četiri osobe osumnjičene da su sudjelovale u pokolju nad 22 osobe hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica počinjenom u travnju 1993. godine.

Po nalogu Tužiteljstva BiH pripadnici SIPA-e tijekom dana pretražili su i 17 objekata u vlasništvu uhićenih, ali i drugih osoba koje se povezuju s ratnim zločinima počinjenim u Trusini.

Među ostalima pretražen je i stan u Sarajevu koji koristi Sefer Halilović, ratni načelnik Glavnog stožera Armije BiH koji je također osumnjičen za ratni zločin u Trusini. Seferu Haliloviću suđeno je pred tim sudom zbog zločina nad Hrvatima u Hercegovini no on je oslobođen optužbi i sada je zastupnik u Parlamentu BiH.