ČETIRI MRTVA

U SAD-u 4700 zaraženih svinjskom gripom

15.05.2009 u 22:42

Bionic
Reading

Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u petak da je u SAD-u do sada potvrđeno 4714 slučajava gripe A (H1N1) u 47 saveznih država te četiri smrtna slučaja

WASHINGTON - Texaške zdravstvene vlasti izvijestile su u petak da je 33-godišnjak iz grada Corpus Christi umro u početku ovoga mjeseca od svinjske gripe.

Čelnik zdravstvene službe okruga Corpus Christi-Nueces dr. William Burgin Jr. rekao je u petak da je muškarac umro 5. ili 6. svibnja, pošto se nekoliko dana prije razbolio. Kazao je kako mu je prijašnje zdravstveno stanje, uključivo i srčane tegobe, otežalo preživljavanje bilo kakve viroze.

To je treći smrtni slučaj izazvan svinjskom gripom u Texasu, a o četvrtom je u četvrtak izviješćeno iz Arizone.

U petak su u New Yorku, u četvrti Qeensu, na tjedan zatvorene tri škole u kojima se pojavio velik broj slučajava zaraze virusom A H1N1, a pomoćnik ravnatelja jedne od tih škola primljen je u bolnicu u kritičnu stanju, objavio je gradonačelnik Michael Bloomberg.

'Zdravstveno stanje člana osoblja...ostaje nepromijenjeno. On je hospitaliziran u kritičnu stanju', rekao je Bloomberg na konferenciji za tisak.

Tri škole u Qeensu bit će očišćene, raskužene i otvorene idući petak, dodao je gradonačelnik.

Thomas Frieden, newyorški povjerenik za zdravstvo, kazao je da su u većine zaraženih simptomi gripe i dalje blagi, ali se virus širi brže od virusa obične gripe, vjerojatno zato što je riječ o novom soju za koji nema cjepiva ni imuniteta.

Thomasa Friedena američki je predsjednik Barack Obama u petak imenovao za ravnatelja CDC-a, središnje državne epidemiološke ustanove.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da se bolest nastavlja širiti svijetom, te da je u 7520 osoba u 34 zemlje potvrđena zaraza virusom nove gripe A (H1N1).