BEZ OPORBE

U Saboru izglasan proračun, i Sanader glasao za

23.11.2010 u 10:48

Bionic
Reading

Prema neslužbenim najavama zastupnici SDP-a i HNS-a napustili su sabornicu netom prije glasanja o proračunu za 2011. Prije toga vladajući su glatko odbili 34 amandmana HSP-ovca Daniela Srba i nezavisnog zastupnika Zorana Vinkovića

'Ovakav proračun predstavlja nasilje nad građanima, a takvo nasilje zahtjeva terapiju, a to su izbori. Mi u ovakvom nasilju nad građanima ne želimo sudjelovati', kratko je poručio HNS-ov Zlatko Koračević.

Kazao je da ovakav proračun ne čuva standard građana nego samo očuvanje na vlasti, da ne brani mirovine nego vodi k slomu mirovinskog sustava, te da ne štiti djecu nego ih vodi u dužničko ropstvo.

'Nelikvidnost gospodarstva, neuravnoteženi proračun te previsoki dugovi znače i sve veću nesigurnost za građene. Novi proračun znači nesigurnost u isplatama plaća u javnom sektoru, kao i u isplatama mirovina za 2011.', poručio je SDP-ov Slavko Linić, prozvavši Vladu da ništa ne radi po pitanju smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i sprečavanja neisplate plaća.

Iako njegova stranka nije izašla iz sabornice, par riječi za reći imao je i HDSSB-ov Dinko Burić koji je vladajuće prozvao za maćehinski odnos prema Slavoniji i Baranji.

'Deficit u proračunu iznosi upravo onoliko koliko je novca opljačkano vrijeme vlade Ive Sanadera, a ova je Vlada Vlada kontinuiteta', rekao je Burić te pozvao HDZ-ovce da dignu kredite kako bi vratili sve ono što su pokrali hrvatskim građanima. Zbog takvog istupa zaradio je i opomenu predsjednika Sabora Luke Bebića.

Netom prije nego što su HNS i SDP napustili sabornicu, vladajući su odbili sve amandmane na proračun. O amandmanima HSP-ovog Daniela Srba, teškim 13 milijuna kuna, nije se ni raspravljalo jer nisu podnesneni u skladu sa zakonom, odnosno Srbi nije naveo za što traži te novce.

Odbijeni su i amandmani nezavisnog zastupnika Zorana Vinkovića koji je tražio 204 milijuna kuna uglavnom za projekte koji se odnose na Đakovo i Slavoniju poput rodilišta i Ergele Đakovo.

Vladajući su potom bez problema prilikom glasanja dobili podršku za proračun, te je on prošao s 83 glasa za i šest protiv (HDSSB-ovci Ivan Drmić, Boro Grubišić i Dinko Burić, HSP-ov Daniel Srbi, Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista i Ivica Pančić iz Hrvatskih socijaldemokrata).

Za proračun je glasao i bivši premijer i predsjednik HDZ-a, a danas neovisni zastupnik Ivo Sanader

'Ja sam rekao da neću rušiti parlamentarnu većinu koju sam stvarao, a proračun je jedan od najvažnijih programatskih dokumenata koji se usvajaju u hrvatskom Saboru. Mislim da je on na crti onoga na čemu smo dobili izbore 2007. i zato sam ga podržao', rekao je Sanader nakon glasanja.