kritike oporbe

U Saboru danas 306 'opstruktivnih amandmana' oko privatizacije Ine, evo što to podrazumijeva

19.02.2019 u 06:16

Bionic
Reading

Saborski zastupnici danas će se izjašnjavati o tristotinjak amandmana na izmjenu Zakona o privatizaciji Ine od kojih je većinu podnio Klub zastupnika SDP-a nezadovoljan što nije prihvaćen prijedlog da se izmjene donesu u redovnoj, a ne u hitnoj proceduri

SDP je podnio 306 takozvanih opstruktivnih amandmana nezadovoljan što su vladajući odbili da se o zakonu raspravlja kroz dva čitanja.

  • +5
Sabor nastavio rad sa stankama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Osigurat ćemo to podnošenjem tzv. opstruktivnih amandmana, najavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a', Arsen Bauk. SDP-ovi amandmani se uglavnom svode na prijedloge da se iz zakona briše po jedna riječ, no to ne priječi zastupnike da vrijeme predviđeno za obrazlaganje iskoriste kako bi ponovno iznijeli kritike na zakonske izmjene. 

S obzirom na pravilo da predlagatelj amandmana ima pravo dvije minute obrazlagati svaki amandman,izjašnjavanje o amandmanima moglo bi potrajati cijeli dan.

Izmjenom Zakona o privatizaciji Ine mijenja se članak 10., kojim Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine.