RADNIK-UDARNIK KERUM

'U Sabor dolazim kad me natjeraju'

18.07.2012 u 12:54

Bionic
Reading

'U Saboru sam bio kad je počeo raditi, a opet ću otići kada donesu odluku da je to obavezno', glasno i jasno izjasnio se splitski gradonačelnik o svojim radnim obavezama u parlamentu. Zastupnik koji je već nakon šest mjeseci ušao u anale hrvatskog parlamentarizma, jer je u Saboru ukupno proveo manje od osam sati (niti jedan radni dan!), danas se nakon dužeg izbivanja pojavio i na sjednici splitskog Gradskog vijeća, što je još jedna dužnost koju potpuno zanemaruje

'Nisam prepustio posao zamjenicima. Ja radim na svoj način i upoznat sam sa svime što se događa u gradu', izjavio je Kerum i potom se povukao iz gradske vijećnice u svoj ured. Hoće li se vraćati na sjednicu - nije poznato, vjerojatno će se negdje izgubiti kao što ga nigdje nije bilo ni na proslavi Dana grada, svečanoj sjednici povodom Dana državnosti, raznim primanjima i sastancima... Obaveze uglavnom odrađuju njegovi zamjenici Anđelka Visković i Jure Šundov, dok se gradonačelnika najčešće može vidjeti u kafiću na Rivi ili na krstarenju srednjodalmatinskim otocima.

U isto vrijeme u splitskom proračunu zjapi golema rupa, grad je u minusu najmanje 45 milijuna kuna, a u posljednje tri godine prihodi su redovito ispod planiranih za dvjestotinjak milijuna kuna. Gradonačelnika ni to ne brine previše. 'Stanje u Splitu isto je kao u državi. Proračun se ne može puniti bez projekata i investicija, a njih nema', govori gradonačelnik koji je uoči izbora obećavao 'posao za sve nezaposlene, stan za sve podstanare, deset nebodera s multinacionalnim kompanijama i pretvaranje Splita u metropolu Mediterana'.

Čini se da će se umjesto svakodnevnim problemima Kerum ponovno malo baviti Hajdukom: na današnjoj sjednici Gradskog vijeća predviđeno je davanje suglasnosti za imenovanje Marina Brbića novim predsjednikom kluba, ali gradonačelnik to odbija učiniti. Brbića je izabrao nadzorni odbor, imenovan prije samo šest mjeseci, no Kerumu se ne sviđa podatak da Brbić dolazi iz jedne od tvrtki dioničara Jake Andabaka. Sada najavljuje da će smijeniti nadzorni odbor, koji je prije dva mjeseca pohvalio da 'radi odličan posao'.

'Tema je Jako Andabak, on je nepošten. Ako želi vladati Hajdukom, neka ponudi i otkupi dionice od Grada Splita. Nadzorni odbor mu pogoduje i zato tražim njihovo razrješenje, Grad će postaviti svoje ljude jer je većinski vlasnik', kazao je Kerum. Nema sumnje da će ove izjave izazvati nove potrese na Poljudu, no treba pričekati kraj današnje maratonske sjednice Gradskog vijeća. Tema Hajduk tek je pri kraju dnevnog reda od četrdesetak točaka.

Prije toga raspravljat će se i o njegovoj inicijativi da se na vrhu Marjana izgradi križ visok čak 22 metra, a gradonačelnik tvrdi da troškovi od pola milijuna kuna neće pasti na opustošenu gradsku blagajnu. 'Taj križ žele građani i mi ćemo ga napraviti. Imamo donatora i neće se financirati iz proračuna', tvrdi Kerum.