do pet godina zatvora

U Rusiji zastupnici glasaju o kaznama za širenje lažnih vijesti o koronavirusu

31.03.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Ruski zastupnici glasaju u utorak o nacrtu zakona koji predviđa stroge kazne, do pet godina zatvora, za širenje lažnih vijesti o novom koronavirusu

Zastupnici su jutros glasali o nacrtu zakona u prvom i drugom čitanju, a treće čitanje ih očekuje u poslijepodnevnim satima.

Prijedlog zakona sadrži mogućnost petogodišnje zatvorske kazne i globe od dva milijuna rubalja, 23.000 eura po sadašnjem tečaju, za namjerno širenje lažnih vijesti koje su prouzročile smrt neke osobe ili su nanijele teške posljedice.

S tri godine zatvora i novčanom kaznom od 1,5 milijuna rubalja (17.300 eura), kaznile bi se osobe za širenje informacija koje se pokažu da su ugrozile zdravlje drugih ljudi.

Ti su prijedlozi dio zakonodavnog paketa strogih mjera u cilju obuzdavanja širenje Covida-19. Njime su predviđene i sankcije za osobe koje krše samoizolaciju.

U Rusiji je 1836 oboljelih, devet osoba je umrlo.

Moskva, ruska prijestolnica i s 13 milijuna najveći grad u zemlji, naredila je u ponedjeljak svojim stanovnicima da ostanu kod kuće i izlaze samo kada je to apsolutno nužno, radi kupnje hrane ili lijekova. Tu je mjeru uvelo i oko desetak ostalih ruskih regija.

Većina od preko 1500 zaraženih koronavirusom diljem zemlje zabilježena je u Moskvi. Gradonačelnik Sergej Sobjanjin upozorio je da je stvaran broj slučajeva vjerojatno puno veći.

Rusija je također ograničila sve oblike prometa i ulaska u zemlju uz rijetke iznimke, poput onih za diplomate i uvoz robe.